IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple не възнамерява да отстъпи пред Epic Games

Технологичният гигант игнорира призива на Epic за възстановяване на акаунта за разработчици на Fortnite в Южна Корея

10:07 | 10.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка:Jeenah Moon/Bloomberg

Американската технологична компания Apple е отхвърлила искането на разработчика на Fortnite – Epic Games, да възстанови акаунта му в платформата iOS в Южна Корея, за да добави своя собствена опция за плащане. Решението е част от продължаващата битка на двете компании, свързана с таксите за разработчици на приложения, прибирани от производителя на Apple, предава Ройтерс.

Apple се затруднява със съдебно дело, заведено през миналата година от Epic Games, в което се твърди, че технологичният гигант е злоупотребил с господството си на пазара на мобилни приложения.

Тази битка влезе в разгара си миналата седмица в Южна Корея, когато парламентът одобри законопроект, който забранява на големите оператори на магазини за приложения, включително Apple, да пречат на разработчиците на софтуер да използват собствени системи за разплащания, като ефективно им пречи да начислят комисиона за покупки в приложенията.

Очаква се законът да влезе в сила около 15 септември.

В публикация в Twitter Epic посочва, че е поискала от Apple да възстанови профила на Fortnite, и допълва: „Epic възнамерява да пусне отново Fortnite за iOS в Южна Корея, като предлага както плащане през системата на Epic, така и през тази на Apple, редом една до друга, в съответствие с новия южнокорейски закон“.

Но Apple твърди, че Epic Games ще трябва да се съгласи да спазва указанията за преглед в App Store и че няма да разгледа никакво искане за възстановяване на акаута на Epic Games в програмата за разработчици при липсата на такова споразумение.

„Ще приветстваме връщането на Epic в App Store, ако те се съгласят да следват същите правила, както всички останали“, коментира Apple в изявлението си, изпратено по имейл.

Тя твърди, че дори и правилата в Южна Корея да се превърнат в закон, това няма да задължи компанията да одобри включването на акаунта в програмата за разработчици.

Експерти по право и разработчици по целия свят очакват решението по антимонополното дело, което Epic заведе срещу Apple в американски съд.

Epic наруши правилата на Apple, когато въведе собствена система за разплащания във “Fortnite”, за да заобиколи плащането на комисиона на технологичния гигант. Apple заяви на Epic Games, че ходът нарушава нейните правила и отстрани играта от App Store.

Изправена пред все повече антимонополни критики от страна на регулаторите по света, миналата седмица Apple заяви, че ще позволи на някои приложения като Netflix да включват линкове към техните уебсайтове за разплащания от страна на потребителите – малка отстъпка, която ще даде възможност на разработчиците на приложения да заобиколят спорната такса от 30% от приходите, която App Store прибира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Ще пукнат от лакомия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още