IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GameStop се срива в червената зона

Компанията страда от комбинация от проблеми, свързани с веригите за доставки и непрозрачна бизнес стратегия

11:37 | 18.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Четвъртото тримесечие на 2021 г. завърши за GameStop със срив в печалбата. Компанията отчете коригирана загуба от 1,86 долара на акция, докато анализаторите прогнозираха печалба от 84 цента. А приходите са се увеличили с 6,2% до 2,25 млрд. долара през трите месеца, приключващи на 29 януари, се казва в изявление на търговеца на видеоигри от четвъртък. Анализаторите прогнозираха те да достигнат 2,23 млрд. долара. Акциите се обезцениха с около 9% по време на следборсовата търговия.

GameStop страда от комбинация от проблеми, свързани с веригите за доставки и непрозрачна бизнес стратегия. През последните няколко години компанията премина през различни бизнес концепции със смесени реакции от страна на инвеститорите и клиентите.

За цялата 2021 г. е отчетена загуба, като на акция тя е 5,25 долара. В същото време GameStop реализира приходи от 6,01 млрд. долара - подобрение в сравнение с предходната година (5,09 млрд. долара). Предварителните оценки на анализаторите за приходите бяха за 5,92 млрд. долара.

Пазарът очакваше да чуе повече за плановете на GameStop за инициативата NFT Marketplace, след като по-рано тази година се появиха съобщения за проекта. През миналия месец компанията обяви партньорство с австралийския стартъп за игри Immutable X за създаване на фонд, който да предоставя безвъзмездни средства на създателите на NFT съдържание. В съобщението за отчета GameStop заяви, че ще предостави на Immutable до 150 млн. щатски долара в IMX токени, ако достигне определени етапни цели.

Председателят Райън Коен, съосновател на компанията за доставки на стоки за домашни любимци Chewy Inc. се присъедини към борда на директорите миналата година с идеята да съживи растежа, който се забави, тъй като играчите се пренасочиха от купуване на дискове с игри към дигитални изтегляния. Компанията беше допълнително засегната от пандемията на Covid, която затвори магазините за търговия на дребно.

„Трудно е да се види голямо бъдеще за компанията, като се има предвид огромната секуларна промяна в основния ѝ краен пазар", заяви пред Bloomberg анализаторът на Vital Knowledge Адам Крисафули. „И макар че трикове като пазар на NFT могат да помогнат за привличане на интереса към акциите, малко вероятно е това да се превърне в огромна финансова полза”, каза той.

През последната година акциите на GameStop се колебаеха в широки граници. През 2021 г. те поскъпнаха с почти 700%, но тази година се обезценяват с 41%, като в четвъртък затвориха на ниво от 87,70 долара в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още