IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания разследва Google за нарушаване на конкуренцията

Британски регулатор прави и проучване на влиянието на Alphabet и Apple върху пазара на мобилни технологии

17:34 | 10.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Британският антимонополен регулатор започна разследване на магазина за приложения Google Play заради съмнения за антиконкурентно поведение, като същевременно прави мащабно проучване, свързано със „силната хватка“ на Alphabet и Apple около мобилните технологии, пише Bloomberg.

Случващото се е поредна критика към Силициевата долина от все по-активния британски регулатор – Службата за конкуренция и пазари, която ще разследва предполагаеми нарушения на законите за конкуренцията от страна на правилата на Google за покупки в приложенията в нейния онлайн магазин в страната.

Службата изложи и няколко други възможности за интервенции, за да се справи с очевидната доминация на двата технологични гиганта. Освен това разкри, че е планирано по-задълбочено проучване на пазарната мощ на Apple и Google в мобилните браузъри и облачния гейминг на Apple.

„Когато става въпрос за това как хората използват мобилни телефони, Apple и Google държат всички карти“, коментира главният изпълнителен директор на регулатора Андреа Косчели. „Колкото и да са добри много от техните услуги и продукти, силната им хватка върху мобилните екосистеми им позволява да изключат конкурентите, като задържат развитието на британския технологичен сектор и ограничават избора“.

По думите му днешните новини допълват осем вече започнати дела срещу големи технологични компании. Google в момента е обект на поне две други британски разследвания, фокусирани главно върху нейните рекламни технологии.

Регулаторът публикува пазарно проучване от 356 страници, засягащо мобилните екосистеми и влиянието на гигантите. Провеждането му е отнело цяла година.

„С уважение изразяваме несъгласието си с редица заключения в доклада, които отхвърлят нашите инвестиции в иновации, поверителност и производителност“, посочва Apple.

Телефоните с Android предлагат по-голям избор от конкурентните платформи, а Google Play е създал бизнеси и е помогнал за създаването на работни места, коментира говорител на Google. „Ние редовно разглеждаме възможностите за възможно най-добра подкрепа на разработчиците и сме реагирали бързо на обратната връзка от Службата за конкуренция и пазари в миналото. Ще разгледаме доклада и ще продължим да работим със СКП“.

Регулаторът чака правителството да приеме закон, който дава на новото ѝ Звено за дигитални пазари властта да се намесва по повече начини. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още