IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CD Projekt променя значително стратегията си за игрите

Компанията започва обратно изкупуване на акции

14:56 | 05.10.22 г.
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Цената на акциите на CD Projekt се раздели с част от ръста си на борсата в сряда, след като инвеститорите претеглиха серията от нови игри на полската гейминг компания, които според анализаторите могат да стимулират растежа, както и по-големите рискове, предава Ройтерс.

Стойността на книжата скочи с 9% в началото на борсовия ден, след като във вторник компанията обяви дългосрочните си планове за нови игри от двата си основни франчайза – „Witcher“ и „Cyberpunk“, както и ново оригинално заглавие.

Освен това даде началото на програма за обратно изкупуване на акции за до 100 млн. злоти (21 млн. долара).

„Разглеждаме целите, обявени от компанията, като амбициозни, а тяхното изпълнение ще ѝ позволи да достигне ново, много по-високо ниво“, пишат анализаторите от BDM.

Те акцентират и върху рисковете, свързани с преминаването от предишната практика на CD Projekt да се фокусира върху една голяма игра към разработката на няколко проекта едновременно.

Анализаторите от Credit Suisse посочват, че ако новите игри генерират същите приходи за четири години като „Witcher 3: Wild Hunt”, прогнозите за приходите за 2023-2030 г. ще се увеличат с 4,6 млрд. злоти до 17 млрд. злоти.

Изчакване

CD Projekt пусна първата игра от средновековния фентъзи франчайз „Witcher“ през 2007 г. и добави още един със „Cyberpunk 2077“ в края на 2020 г.

Производственият цикъл обикновено отнема четири до пет години.

„Новината за сагата „Witcher“ или нова интелектуална собственост дава надежда за по-голямо развитие в бъдеще от очакваното досега“, коментира Пьотр Числак, управляващ директор на Полската асоциация на инвеститорите на дребно.

Той отбелязва, че множеството едновременно развивани проекти вероятно ще са свързани и с по-високи разходи, а акционерите ще трябва да изчакат, за да видят ефекта.

Анализаторите от Credit Suisse отбелязват, че с добавянето на 400 служители, докато CD Projekt подготвя новото си студио в Северна Америка, разходите за разработка на игри могат да скочат с 50%, тъй като компанията плаща по-високи заплати в САЩ.

„Според нас това може да доведе до някои значителни намаления на печалбата в краткосрочен план. Първото положително въздействие върху приходите може да не се усети до 2026 г.“, пишат те.

Акциите на CD Projekt загубиха около 40% от стойността си от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още