IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските власти: Не теглете катарските приложения за Световното първенство

Според агенциите приложенията носят огромен риск за неприкосновеността на данните

11:46 | 16.11.22 г.
Снимка: Ryan Pierse/Getty Images
Снимка: Ryan Pierse/Getty Images

Съобщение до футболните фенове от европейските шефове за защита на личните данни: приложенията за Световното първенство в Катар носят огромен риск за неприкосновеността на данните, затова не ги теглете.

Европейските регулатори по защита на личните данни един след друг се редуват да предупреждават за рисковете от приложенията за посетителите на Световното първенство по футбол в Катар, като германският орган е поредният, който предприе подобна стъпка, пише Politico. В изявление във вторник той заяви, че данните, събирани от две катарски приложения, които посетителите са помолени да изтеглят, „отиват много по-далеч“, отколкото показват съобщенията им за поверителност.

„Едно от приложенията събира данни за това дали и с кой номер се правят телефонни обаждания“, заявиха германските власти. „Другото приложение активно не позволява на устройството, на което е инсталирано, да преминава в спящ режим. Освен това е очевидно, че данните, използвани от приложенията, не остават само локално на устройството, а се и предават на централен сървър“.

Германските ръководители на органа за защита на личните данни казват, че ако е „абсолютно необходимо“ приложенията да бъдат изтеглени, по-добре това да се направи на друг, празен телефон.

Норвежката и френската агенции за защита на личните данни отправиха подобни съвети.

Норвежкият регулатор заяви в понеделник, че е „обезпокоен“ от широкия достъп, който приложенията изискват. „Има реална възможност посетителите в Катар, и особено уязвими групи, да бъдат следени от катарските власти“, каза органът.

Френската агенция заяви, че феновете трябва да обръщат „специално внимание“ на снимките и видеата и препоръчват пътуващите да инсталират приложенията точно преди да отпътуват и да ги изтрият веднага щом се върнат във Франция.

Френското правителство – въпреки че има близки отношения с Катар, повтори съвета на агенцията във вторник. „Във Франция благодарение на GDPR всички приложения трябва да гарантират основните права на физическите лица и защитата на техните лични данни. Това не важи за Катар“, заяви заместник-министърът по цифровизацията Жан-Ноел Баро, говорейки за насоките на регулатора за неприкосновеността на личните данни.

Очаква се почти 1,5 млн. посетители да отидат в Катар за Световното първенство, което ще се проведе от 20 ноември до 18 декември. Събитието е преследвано от противоречия, откакто бе присъдено на Катар през 2010 г. Обвинения в подкупи и корупция преследваха процеса на кандидатстване, а историята на страната, свързана с човешките права, работните условия на мигрантите и отношението към LGBTQ+ общността, са критикувани от активисти, политици и футболни асоциации.

От чужденците, посещаващи страната, е поискано да изтеглят официалното приложение около Световното първенство Hayya, а тези, които посещават здравни услуги, трябва да изтеглят приложение за следене на зарази Ehteraz.

И двете приложения са определяни като spyware (шпионски софтуер) от експерти, тъй като те предоставят на катарските власти широк достъп до личните данни на хората, както и до правото да четат, изтриват или променят съдържание и дори да осъществяват разговори.

Правителството на Катар не е отговорило веднага на искането за коментар.

Google и Apple, в чиито онлайн магазини се намират приложенията, не са отговорили веднага на молбата за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още