IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Salesforce поскъпнаха силно след оптимистична прогноза 

Компанията очевидно се фокусира върху подобряването на рентабилността за сметка на бърз растеж на приходите и придобивания

09:47 | 02.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският софтуерен производител Salesforce Inc. даде изненадващо оптимистична прогноза за следващата година и планира да увеличи обратното изкупуване на акции, което може да намали натиска, оказван от редица инвеститори активисти.

Оперативният марж ще бъде около 27% през фискалната 2024 г., която продължава до януари следващата година, каза софтуерният гигант в изявление в сряда. Това надхвърля средната оценка на анализаторите за 22,4%, отчасти благодарение на неотдавнашните съкращения на работни места. Salesforce също така заяви, че е увеличил програмата си за обратно изкупуване на акции до 20 млрд. долара.

Акциите на компанията поскъпнаха с 16% в следборсовата сесия, след като затвориха на цена от 167,35 долара в Ню Йорк.

Перспективите намекват за това, че рентабилността сега е основен приоритет за пионера в областта на облачните приложения, който години наред се фокусираше повече върху растежа. Акционерите настояват компанията да намали разходите си след половин десетилетие на агресивно наемане на служители и големи придобивания. 

„Това е нов ден за Salesforce", заяви главният финансов директор Ейми Уивър в изявлението. „Развълнувана съм от възможностите пред нас, тъй като продължаваме да стимулираме печеливш растеж“. 

По време на конферентен разговор тя добави, че оперативният марж трябва да достигне поне 30% до първото тримесечие на финансовата 2025 г.

През последните месеци поне петима инвеститори активисти, включително Elliott Capital Management и Starboard Value, разкриха, че държат дялове в базираната в Сан Франциско компания. През септември, преди появата на активистите, Salesforce заяви, че маржът ще достигне 25% до фискалната 2026 г.

В изявлението си от сряда Elliott заяви, че е бил в „близък, съществен диалог" със Salesforce преди представянето на отчета. 

„Тези стъпки са в съответствие с нашите препоръки и вярваме, че те ще помогнат за възстановяване на стойността на Salesforce", заявиха от фирмата. Според Elliott обаче предстои още работа. „Salesforce се нуждае от устойчив лидерски план и от управителен съвет, който да покаже, че може да осигури отчетност чрез подходящ надзор“. 

Последните няколко месеца бяха бурни за Salesforce: компанията смени позиции в Борда на директорите, съкрати 8000 служители и загуби многобройни топ мениджъри. Освен това през последните тримесечия много корпорации започнаха да проверяват разходите си за облачни приложения и инфраструктура. Анализаторите очакват тези смущения да доведат до драстично намаляване на приходите.

Голяма част от спестяванията идват от обявеното през януари преструктуриране, заяви в интервю за Bloomberg изпълнителният вицепрезидент Майк Спенсър, който се занимава с връзките с инвеститорите. 

Акциите на компанията вече бяха поскъпнали с 26% през тази година до края на търговията в сряда, което е повече от два пъти повече от ръста на технологичния Nasdaq 100. Участието на активисти в компанията вероятно е основният двигател на неотдавнашното увеличение на цените на акциите, заяви анализаторът на Guggenheim Securities Джон Дифучи в бележка преди отчета.

През четвъртото фискално тримесечие приходите се увеличиха с 14% до 8,38 млрд. долара, надминавайки прогнозите за ръст от 9,2%. Като се изключат някои ефекти, печалбата възлиза на 1,68 долара на акция в сравнение със средната оценка на анализаторите за 1,36 долара.

Останалите задължения за изпълнение - или договорените продажби, които все още не са приключили, което е показател за търсенето в близко бъдеще - са нараснали с 11% до 48,6 млрд. долара през тримесечието. Продажбите за първото фискално тримесечие, което приключва на 30 април, ще нараснат до около 8,2 млрд. долара, а коригираната печалба ще бъде поне 1,60 долара на акция - и двете надхвърлят прогнозите. 

Но компанията продължава да наблюдава по-дълги цикли на продажби, което натежа върху приходите през последните тримесечия, и не повтаря предишната си цел за 50 млрд. долара приходи до фискалната 2026 г., каза Уивър.

По-рано в сряда се появи новината, че Elliott Capital Management е номинирала директори за влизане в борда на Salesforce. Освен Elliott, който има оценяван на няколко милиарда долара дял, през последните месеци позиции в компанията разкриха Starboard, ValueAct, Inclusive Capital Partners на Джеф Убен и Third Point на Дан Льоб. През януари Salesforce назначи трима нови директори, включително главния изпълнителен директор на ValueAct Мейсън Морфит.

Компанията също така се въздържа от допълнителни придобивания. По време на разговора с анализаторите главният изпълнителен директор Марк Беньоф заяви, че Salesforce е „напълно разпуснала" своята комисия по сливанията и придобиванията. Вместо това управителният съвет е сформирал „комисия за бизнес трансформация" и е включил Спенсър в ръководния екип, каза Беньоф. „Подобряването на рентабилността е наш основен приоритет“.  Salesforce изненада пазарите с оптимистична прогноза за рентабилността. Графика: Bloomberg Salesforce изненада пазарите с оптимистична прогноза за рентабилността. Графика: Bloomberg

Анализаторът на Bloomberg Intelligence Анураг Рана заяви, че разпускането на тази комисия подкрепя мнението, че ръководството е фокусирано върху печалбата. „Убедени сме, че сега компанията е на различен път в сравнение с преди няколко години", написа Рана в бележка.

Анализатори от Wall Street твърдят, че в крайна сметка може да се наложи компанията да съкрати още работни места или да се раздели с големи придобивания в търсене на по-висока печалба. На въпроса дали компанията обмисля отделяне, Спенсър отговори кратко - „Не на този етап."

Той изтъкна интеграцията на придобитите подразделения Tableau, Mulesoft и Slack - последното от които Лидиън Джоунс наскоро пое като главен изпълнителен директор. Salesforce купи бизнеса с чатовете на работното място през 2021 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още