IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP очаква годишната ѝ печалба да надмине прогнозите благодарение на облачния бизнес

Компанията се фокусира предимно върху облака, докато този бизнес се разраства бързо

09:56 | 21.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата европейска софтуерна компания SAP прогнозира годишна оперативна печалба, която се оказа над средната прогноза на анализаторите, след като обяви съкращения на служители и каза, че планира да се фокусира повече върху бързо растящия бизнес с облачни услуги, пише Bloomberg.

Оперативната печалба се очаква да достигне между 8,6 млрд. и 8,9 млрд. евро за годината, обяви базираната в Германия компания. Това е над средната прогноза на анализаторите за 8,49 млрд. евро според проучване на Bloomberg.

Приходите от продажби от облачния бизнес на SAP, който е най-големият ѝ, са нараснали до 3,18 млрд. евро, спрямо 3,22 млрд. евро прогноза на анализаторите. Главният изпълнителен директор Кристиан Клайн префокусира 50-годишната компания за корпоративен софтуер към облачни услуги, продавайки активи и съкращавайки работни места, които не са свързани с бързо растящия бизнес.

„Облачното ни развитие продължава с бърз темп, което допринася за силните ни приходи“, обяви Клайн.

През януари SAP заяви, че ще съкрати около 3 хил. работни места тази година и разкри, че ще продаде останалия си дял от Qualtrics International. По това време SAP каза, че преструктурирането ще струва на компанията между 250 млн. и 300 млн. евро, като по-голямата част ще са през първото тримесечие.

Днес SAP каза, че делът ѝ в Qualtrics ще бъде придобит за около 7,7 млрд. долара.

Група от инвеститори, включително Silver Lake и Canada Pension Plan Investment Board миналия месец обявиха, че ще купят Qualtrics в рамките на сделка, която ще оцени целия бизнес на 12,5 млрд. долара. Въпреки че продажбата все още не е завършена, SAP спря да включва приноса на бизнеса в резултатите си.

Приходите на европейския гигант са нараснали до 7,44 млрд. евро през първото тримесечие. За сравнение, средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, беше за 7,36 млрд. евро.

Цената на акциите на SAP се понижи с 0,4%, приключвайки търговията във Франкфурт в четвъртък на ниво от 115,60 долара. От началото на годината стойността на книжата на компанията е нараснала с 20 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още