IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на IBM: Работата от разстояние вреди на кариерата

Близо половината от американските служители, които могат да работят от вкъщи, следват хибриден модел на работа

22:40 | 03.05.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Арвинд Кришна има послание към 260 хил. служители в International Business Machines Corp.: Работата от разстояние може да е опасна за кариерата ви, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на IBM, чийто бизнес с хибридни облачни изчисления се възползва от ръста на работата от разстояние, коментира, че все още не принуждава служителите си да ходят в офиса, но тези, които не го правят, трудно ще получат повишение, особено на ръководни позиции.

„Да управляваш хора, когато работят от разстояние, е трудно, защото ако управляваш хора, трябва да можеш да ги виждаш от време на време“, отбеляза той.

Изказването на Кришна се прибавя към разрастващия се дебат за заслугите на отдалечената работа спрямо работата в офиса, като главните изпълнителни директори твърдят, че служителите, особено по-младите, трябва да бъдат на място по-често, за да се учат, а други експерти посочват изследване, според което служителите са по-щастливи и дори по-продуктивни, когато имат възможността да работят от вкъщи. Но служителите в офис прекарват 25% повече време в дейности за развиване на кариерата, отколкото техните колеги, които работят от разстояние, показват данни от икономисти, следящи тенденции при работата от вкъщи.

„Струва ми се, че работим по-добре, когато сме заедно на място“, каза Кришна и описа така политиката на компанията за връщане в офиса: „Насърчаваме ви да дойдете, очакваме от вас да дойдете, искаме от вас да дойдете“. Три дни в седмицата е броят, който ръководителите насърчават, уточни той.

Сред американските служители, които могат да работят от вкъщи, близо половината следват хибриден модел на работа, сочат данни на икономисти, които следят темата от началото на пандемията. Само една пета от служителите работят изцяло от разстояние, а останалите са в офиса през цялото време. Работата от вкъщи е най-често срещана при технологичните компании и сектора на професионалните услуги, в който се конкурира IBM, сочат още данните. Но заради ръста на съкращенията и спада при откриването на работни места някои служители са притеснени, че работата от вкъщи може да засегне сигурността на работата им.

Макар че 80% от служителите на IBM работят от вкъщи поне понякога, Кришна заяви, че работата от разстояние е най-подходяща за конкретни длъжности като агенти за обслужване на клиенти или програмисти. „В краткосрочен план вероятно можете да сте еднакво продуктивни, но кариерата ви страда. Преместването от там към друга позиция е по-малко вероятно, защото никой не ви наблюдава в друг контекст. Ще бъде по-трудно, не невъзможно, но вероятно много по-трудно“, допълни той.

Кришна, който стана главен изпълнителен директор веднага след началото на пандемията през април 2020 г., отбеляза, че хората правят избор да работят от разстояние, но това не бива да е „избор завинаги, може да е избор, основан на удобство или обстоятелства“. Работещите от разстояние хора не научават как да се справят с труден клиент или как да правят връзки, когато създават нов продукт. „Не разбирам как всичко това може да се прави от разстояние“, отбеляза Кришна.

Главният изпълнителен директор на IBM работи, за да преориентира компанията около по-доходоносни услуги като хибридни облачни изчисления, където клиентите управляват собствени центрове за данни в известна комбинация с публични доставчици на облачни услуги като Amazon.com и Microsoft. Компанията обяви съкращения на работни места по-рано тази година, заради които около 5000 служители може да се разделят с работата си. Но Кришна заяви, че IBM е увеличил общия брой на служителите си, като е добавил около 7000 души през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 1
khao
преди 11 месеца
това да имаш шеф индиец е много гадно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още