IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на SAP избраха наследник на основателя Хасо Платнер  

Пунит Ренжен бе избран за ръководител на надзорния съвет на германския концерн 

08:00 | 12.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

От години акционерите и фотографите показват баланса на силите в SAP в началото на годишното общо събрание: Логото на производителя на софтуер с височина до корема служи за опора, пред която Хасо Платнер, председател на надзорния съвет, се показва пред медиите с променящите се говорители на съвета. Поне ако пандемията не предотврати това. 

Този четвъртък снимката документира началото на нова ера: на сцената към него се присъедини Пунит Ренжен. Бизнесмен от индийско-американски произход, до началото на годината ръководител на консултантската компания за управление Deloitte, се кандидатира за член на управителния съвет. След една година той трябва да поеме поста на ръководител на борда от Платнер след отминаването на фазата за опознаване

Планът за приемственост, за който SAP съобщи през февруари след дълъг период на несигурност, срещна голямо одобрение от страна на акционерите, като Ренжен получи 99,2% от гласовете. „Сега вече имаме край на несигурността - това е много важно", заяви пред Handelsblatt Йела Бенер-Хайнхер от Германската асоциация за защита на акционерите (DSW).

Промените, които предстоят в SAP, вероятно няма да бъдат само визуални. Пунит Ренджен, мениджърът, който не е част от поколението основатели на компанията, не познава тънкостите на германското акционерно дружество и не говори немски език, поема поста на ръководител на надзорния съвет. Последното отдавна бе изключващ критерий за приемственост.

„Хасо Платнер е уникален, икона, легенда. Следите, които оставя след себе си, не биха могли да бъдат по-големи", каза Ренен. „Ето защо искам да изясня едно нещо: Аз не съм Хасо и няма да се опитам да бъда“. Но той заяви, че има опита и страстта да води SAP към бъдещето.

Пунит Ренджен: Перфектна кариера в Deloitte

Роденият в Индия Ренджен, който заминава за САЩ със стипендия, има приказна кариера в Deloitte, която го отвежда до върха. В продължение на седем години той е глобален ръководител на консултантската фирма, която в момента има 415 000 служители в 150 населени места.

През това време компанията увеличава приходите си от 35 млрд. долара на 59 млрд. долара. „От първа ръка знам какво е необходимо, за да се изгради глобална общност", казва уверено мениджърът.

Той също така познава добре софтуерния бизнес като човек отвън, подчерта Ренджен. Като съдружник, например, той е отговарял за проектите за въвеждане на софтуера на SAP за доста дълъг период от време. Познава възможностите на технологията – „но също така и местата, където е най-вероятно нещата да се объркат и където според клиентите SAP трябва да направи повече". Освен това като консултант е опознал голям брой компании и индустрии с всичките им сложни проблеми. Пунит Ренджен влиза в Борда на директорите на SAP и се очаква да поведе компанията след опознавателен период. Снимка: ЕРА Пунит Ренджен влиза в Борда на директорите на SAP и се очаква да поведе компанията след опознавателен период. Снимка: ЕРА

Представителите на акционерите са като цяло положително настроени към кандидатурата. Представител отвън начело на надзорния съвет е равносилно на „революция", подчертава Инго Шпайх, управител на фонд в Deka – „но вероятно това е точно това, от което SAP се нуждае". Въпреки това периодът на опознаване от една година е много амбициозен, каза той. 

Рентабилността „трябва да се подобри значително"

Ако Ренджен стане главен изпълнителен директор през следващата година, както е планирано, той трябва да контролира компания, която до голяма степен е постигнала стратегическото си преустройство.

„Нашият много стабилен и устойчив бизнес модел направи SAP по-устойчива от всякога", каза в речта си говорителят на борда Кристиан Клайн.

Приходите са нараснали с 11% през миналата година до 30,9 млрд. евро - до голяма степен благодарение на продажбите на облачни продукти, върху които ръководството се фокусира в разработката и продажбите.

Въпреки това рентабилността все още е много желана цел, като оперативният марж е спаднал до 15%.

Понастоящем SAP се търгува на цена от около 122 евро, което е с над 30% по-висока стойност в сравнение с преди една година. Това означава, че акциите на производителя на софтуер са се представили по-добре от Dax и индекса MSCI World Software.

SAP изглежда е преодолял слабата фаза, хвали го Шпайх, но призова за подобряване на рентабилността. Това било важно, за да се настигнат конкуренти като Salesforce по отношение на оценката. „Растежът и печалбата трябва да се подобрят значително, за да може SAP в бъдеще да играе в световната лига“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още