IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да има авторски права върху създадените от изкуствен интелект творби на изкуството?

Казусът става все по-актуален с навлизането на генеративния изкуствен интелект

14:09 | 23.08.23 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Произведение на изкуството, създадено от изкуствен интелект без човешка намеса, не може да бъде защитено с авторски права съгласно законите на САЩ, постанови американски съд във Вашингтон, предава Ройтерс.

Единствено произведения с човешки автори могат да получават авторски права, обяви американският окръжен съдия Берил Хауъл, потвърждавайки решението на Службата за авторски права да отхвърли заявление, подадено от компютърния учен Стивън Талър от името на неговата система DABUS.

Решението е взето в петък и следва провалите на Талър за получаване на патенти в САЩ, обхващащи изобретения, които според него са дело на DABUS, съкращение от Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience.

Талър е кандидатствал за патенти и в други страни, включително в Обединеното кралство, Южна Африка, Австралия и Саудитска Арабия с ограничен успех.

Адвокатът на Талър, Райън Абът, коментира, че той и клиентът му категорично не са съгласни с решението и ще обжалват. Службата за авторски права заяви, че „вярва, че съдът е стигнал до правилния резултат“.

Бързо развиващото се поле на генеративния изкуствен интелект повдигна нови проблеми с интелектуалната собственост. Службата за авторски права отхвърли и заявление, свързано с авторски права върху изображения, генерирани чрез системата за изкуствен интелект Midjourney, въпреки аргумента на артистите, че системата е част от техния творчески процес.

Няколко продължаващи съдебни дела бяха заведени именно заради използването на защитени с авторски права произведения за обучение на генеративен изкуствен интелект, без да е поискано разрешение за това.

„Доближаваме се до нови граници в авторското право, тъй като артистите започват да ползват изкуствен интелект“, което ще повдигне „предизвикателни въпроси“ за закона за авторското право, пише Хауъл. „Този случай обаче не е толкова сложен“.

През 2018 г. Талър е кандидатствал за авторски права, покриващи „A Recent Entrance to Paradise” – произведение на визуалното изкуство, което според него е създадено от системата му с изкуствен интелект без никакво човешко участие. Службата е отхвърлила заявлението му миналата година и казва, че творбите трябва да са създадени от хора, за да бъдат защитени с авторски права.

Талър оспори решението във федерален съд, посочвайки, че човешкото авторство не е конкретно правно изискване и разрешаването на авторските права на изкуствения интелект би било в съответствие с целта на авторското право, както е посочено в Конституцията на САЩ, за „насърчаване напредъка на науката и полезните изкуства“.

Хауъл е съгласен със Службата за авторско право и казва, че човешкото авторство е „основополагащо изискване на авторското право“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още