IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Waze вече предупреждава за участъци, на които стават повече пътни инциденти

Идеята е водачите да са по-внимателни на пътя

11:20 | 10.11.23 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Картографската услуга Waze пусна нова функция за безопасност, като ще предупреждава за места, на които са се случвали повече катастрофи. Идеята е да уведомява потребителите за участъци с по-голям риск от пътни инциденти, разкрива публикация в блога на Waze.

Според услугата на Google всеки ден почти 3700 души по света загиват при катастрофи с автомобили, автобуси, мотоциклети, велосипеди, камиони или пешеходци. Нараняванията при катастрофи са на осмо място сред водещите причини за смърт в световен мащаб, изтъква Waze, а потребителите на услугата съобщават за инциденти на всеки две секунди.

Благодарение на изкуствения интелект и сигналите от общността на Waze, предупрежденията за историята на катастрофите съчетава исторически данни за инциденти и ключва информация за маршрута, като обичайните нива на трафик, независимо дали става дума за магистрала, или за някой второстепенен път, посочват от Waze.

Ако маршрутът, избран от потребителя, е по-рисков, приложението ще пуска известие преди достигането на въпросния участък.

Преди няколко години Waze започна да пуска известия в реално време за инциденти на пътя, така че потребителите да могат да изберат алтернативен маршрут, ако е необходимо, или да са по-внимателни с наближаването на мястото на катастрофата.

Waze е собственост на Google от около десетилетие, а през декември миналата година интернет гигантът реши да слее екипа на приложението с подразделението Geo, в което попадат услуги като Google Earth, Google Maps и Street View.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още