IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AI стартъпът Cohere е в късен етап на набиране на капитал

Компанията иска да привлече над 500 млн. долара

11:17 | 28.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Стартъпът за изкуствен интелект Cohere е в късен етап на преговори за осъществяването на нов кръг на финансиране, което би повишило оценката на компанията до 5 млрд. долара, пише Bloomberg.

Cohere води преговори с инвеститори за набирането на 500 млн. долара или повече, твърди източник, запознат с въпроса, който е поискал да остане анонимен, защото няма право да споделя информацията.

Очаква се сделката да включва големи инвеститори от кръга на финансиране от серия C от 270 млн. долара миналата година. Този кръг, който беше обявен през юни, оцени компанията на повече от 2,1 млрд., съобщи по това време Bloomberg News. Кръгът беше воден от Inovia Capital и включваше редица стратегически инвеститори като Nvidia, Oracle и Salesforce Ventures.

Не е ясно кога може да приключи новият кръг на финансиране. Cohere отказва да коментира сделката.

Основана през 2019 г., базираната в Торонто Cohere изгражда големи езикови модели – софтуер, обучен на масивни части на интернет, за да анализира и генерира текст – и ги персонализира за потребителите. Компаниите могат да използват новите модели, за да извършват задачи като обобщаване на имейли на клиенти или помощ при писането на текст за уебсайт.

Съоснователят и главен изпълнителен директор Айдън Гомес по-рано е работил в Google, където е бил съавтор на ключово изследване за изкуствения интелект от 2017 г., озаглавено „Вниманието е всичко, от което се нуждаете“. То е довело до напредък в начините, по които компютрите анализират и генерират текст.

Cohere се разраства бързо и се очаква допълнителен кръг на финансиране през август – само месеци след набирането на последния кръг. Bloomberg съобщи, че компанията работи с банки, за да набере повече пари. През септември Cohere отвори втора централа, разположена в Сан Франциско.

Компанията генерира 22 млн. долара годишни приходи към март, като растежът им се е ускорил с пускането на новия разговорен AI модел Command R по-рано същия месец.

Новият кръг се очаква да бъде воден канадския мениджър на пенсионни инвестиции PSP Investments, сочи статия в The Information от сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още