IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект може да има изненадващ ефект върху лихвите

Ако изкуственият общ интелект все пак се случи, това би било подобно на вливането на милиарди работници в световната икономика

21:32 | 27.03.24 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Докато подобренията в изкуствения интелект (AI) продължават с бързи темпове, нарастват и въпросите за това как технологията ще повлияе на икономиките, цените на активите и на лихвените проценти. Въпросът е момента е има ли вероятност AI да ги накара да вървят нагоре или надолу, пише Тайлър Кауън за Bloomberg.

Може да си мислите, че икономистите биха се справили лесно с такава ясна заявка, но и макроикономиката, и изкуственият интелект са сложни. Въпреки това имам смела прогноза: реалните коригирани спрямо инфлацията лихви ще се покачат, и то за значителен период от време, допълва авторът.

Прието е, че лихвите са склонни да спадат с нарастване на богатството и производителността. Лесно е да се види откъде идва тази гледна точка, тъй като реалните лихвени проценти определено намаляват от четири десетилетия. Що се отнася до теорията, кредитирането става по-безопасно с течение на времето, особено след като богатството, достъпно за спестяване, е по-високо.

Така че защо тези механизми могат да спрат да работят?

Контраинтуитивната прогноза се основава на две съображения. Първо, от гледна точка на практиката, ако има истински бум на AI или поява на общ изкуствен интелект (AGI), търсенето на капиталови разходи ще бъде изключително високо. Второ, от гледна точка на теорията, продуктивността на капитала е основен фактор при формирането на реалните лихвени проценти. Ако производителността на капитала се повиши значително заради изкуствения интелект, реалните лихви също трябва да се повишат.

Помислете за капиталовите разходи в света на AI. Усещането за спешност за производство на повече висококачествени чипове ще продължи. Тези инвестиции не са лесни или евтини. Но търсенето на инвестиции няма да спре дотук. Колкото повече AI е интегриран в живота и бизнес плановете, толкова по-голямо ще бъде търсенето на изчисления. Това ще доведе до значително разширяване на енергийната инфраструктура.

Отново, това не са евтини инвестиции. Заради AI Северна Вирджиния например сега е изправена пред голяма дилема в тази посока и не само. В региона има големи центрове за данни и сега се нуждае от еквивалента на няколко големи атомни електроцентрали, за да отговори на прогнозираните енергийни нужди.

А това може да е само началото на нарастването на капиталовите разходи. AI вече води до известен напредък в темпа на научните открития – тенденция, която може да се очаква да продължи. Представете си например какво ще се случи, ако AI направи обезсоляването на вода рентабилно в много части на света. Изведнъж ще има повече търсене за развитие на повече части на Калифорния, Аризона и Невада. Съединените щати ще изградят повече недвижими имоти, използвайки повече енергия в този процес. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и много други места може да направят същото, повишавайки общото търсене на инвестиции още повече.

Търсенето на космически пътувания и изстрелвания на сателити изглежда също нараства, отчасти заради AI. Софтуерните иновации водят до голям напредък и в хардуерен аспект. По-малко оптимистично, водената от изкуствен интелект война и битката с дронове може да увеличи важността си, което вече е в сила в Украйна и Близкия изток. Това е лоша новина, която въпреки това ще стимулира допълнителни инвестиции.

Ако достатъчно от тези тенденции се съберат за достатъчно кратък период от време, тогава може да се очаква реалните лихви да се повишат. Търсенето на заеми и инвестирането ще се увеличат, въпреки че спестяванията вероятно няма да нараснат пропорционално, поне не в краткосрочен план. С остаряването на обществата, те ще изразходват натрупаното си богатство.

Ако изкуственият общ интелект все пак се случи, това би било подобно на вливането на милиарди потенциални работници в световната икономика приблизително по едно и също време. Това е сложен сценарий. Все пак е правдоподобно, че за сравнително кратък период това може да увеличи инвестициите с 5% или повече от БВП на САЩ. Ще има и значителни инвестиции, за да се помогне на човешките работници да се справят с произтичащите от това корекции на работни места и преразпределяне на усилията им.

От практическа гледна точка – очаквайте бум в сектора на микробуси за преместване, както и разширяване на правителствените програми за подпомагане на работниците. Тези и подобни сили ще окажат допълнителен тласък на реалните лихвени проценти.

Макроикономиката никога не е проста. Така че всичко това трябва да се счита повече за предположение, отколкото за прогноза, пише Кауън. Все пак има смисъл да сме подготвени за обръщане на дългосрочната тенденция на спад на реалните лихвени проценти – поне за няколко десетилетия, докато напредъкът, движен от AI, създаде повече богаство за попълване на запасите от спестявания, понижавайки отново реалните лихви.

Междувременно, бъдете готови за промяна. Падащите лихви не са непремененно железен закон в икономическата история.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още