IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е мястото на AI в дигиталната трансформация на българската администрация

С какво ще допринесе професията киберсигурност, коментират доц. Златогор Минчев и Христиан Даскалов

19:47 | 26.03.24 г. 4

Изкуственият интелект може да замества служители в администрацията, които да се занимават с нещо по-креативно. Технологията може да направи предоставяните от държавната администрация услуги по-комплексни и достъпни за гражданите. Този коментар за мястото на AI в дигиталната трансформация на българската администрация направи доц. Златогор Минчев, Институт по информационни и комуникационни технологии към БАН, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Заедно с Христиан Даскалов, председател на Цифровия иновационен хъб "Тракия", те отбелязаха, че темата за изкуствения интелект е най-горещата в сферата на науката и на пазарите,и трябва да стане основен фокус на бизнеса и държавата.

Доц. Минчев обясни, че са разработили продукт, който на базата на превенция защитава от рансъмуер (злонамерен софтуер, който заплашва жертва чрез унищожаване или блокиране на достъпа до критични данни или системи, докато не бъде платен откуп). И добави, че държавната администрацията и бизнесът трябва да бъдат ограмотени по темата киберсигурност, защото тя вече не е плод само на изследвания, а необходимост.

 „С развитието на технологиите и тяхното прилагане е невъзможно администрациите и бизнесите да функционират без устройства, което води и нуждата от киберсигурност. Страната ни разполага с високотехнологични инструменти, за които липсват кадри, които да боравят с тях“, смята Христиан Даскалов, но съобщи, че след като бе утвърден списъкът на професиите вече има професия киберсигурност.

По думите му предстои разработка на учебните планове. Той се надява от началото на новата учебна година младите хора да имат възможност да се обучават по специалността и да се наваксат пропуски в сигурността по линия на образованието.

Даскалов посочи, че партньор на форума във Пловдив „True North подход за успех в дигитализацията и киберсигурността“ е Институтът по публична администрация. „С тях ще започнем няколко курса, част от тях ще се водят през киберполигона, който изграждаме“, добави експертът. Според него създаването на граници в интернет е дискусионен елемент. По тази линия той се надява на сътрудничество между цифровите хъбове за информационна сигурност.

„Голяма част от електрониката се произвежда от държави-членки на БРИКС+, което усложнява ситуацията, заради обтегнатите отношения между Запада и организацията“, напомни доц. Златогор Минчев.

Какви са изводите след форума „True North подход за успех в дигитализацията и киберсигурността“? Кои са приоритетите в биотехнологиите?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 1 месец
*** = обратно на Острото = тъппоту
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 месец
ИИ ако може да изхвърли зад борда ***, Тиквата, Гнома, лелята, лената и всякакви постелки от лен, линулеум и гьон !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
doba
преди 1 месец
Само изкуствен интелект, имащ способности да прехвърли възложените му задачи на друг изкуствен интелект, е доказан такъв :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още