IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AI ще изисква 500% повече енергия във Великобритания в следващите 10 години

Новите технологии ще изискват много повече електроенергия в страната

16:42 | 26.03.24 г. 5
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търсенето на електроенергия от центровете за данни във Великобритания ще скочи шест пъти през следващите 10 години, тъй като бумът на изкуствения интелект (AI) изисква повече изчислителна мощност, твърди ръководителят на енергийната компания National Grid, цитиран от Bloomberg.

Това ще засили натиска върху електропреносната мрежа на страната, която трябва да прехвърли огромни количества възобновяема енергия от шотландските западни паркове до центрове за данни в Лондон. Това е мрежа, която вече е под напрежение заради ускоряващата се електрификация на домашното отопление, транспорта и индустриите.

„Бъдещият растеж на основополагащи технологии като изкуствения интелект и квантовите изчисления ще означава по-мащабна, енергоемка изчислителна инфраструктура“, коментира главният изпълнителен директор на National Grid Джон Петигрю по време на конференция в Оксфорд във вторник.

Това е прогноза, очаквана в много други страни, които се чудят как да финансират огромните разходи, необходими за разширяване на капацитета. Световното търсене на електроенергия от центровете за данни, изкуствения интелект и криптовалутите може да нарасне повече от два пъти в следващите три години, сочат прогнози на Международната агенция по енергетика.

Във Великобритания National Grid проучва добавянето на мрежа с ултрависоко напрежение от цели 800 киловолта, двойно повече от сегашния капацитет.

Новата мрежа ще даде възможност за големи преноси на електроенергия в цялата страна, свързвайки големи енергийни източници и центрове за търсене, казва Петигрю. Това би означавало преминаване от настоящата мрежа от индивидуални проекти за свързване – всички изискващи собствено одобрение и инфраструктура – към центрове с голям капацитет.

Предложението е в допълнение към предварително обявените планове за около 112 млрд. паунда (142 млрд. долара) инвестиции в мрежа, за да се гарантира, че страната е на път към нетната нула.

„Това е изключително скъпо“, коментира министърът на енергетиката Греъм Стюарт. „Бариера номер едно пред моето ведомство е изграждането на мрежата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 месец
До: Tikva007 да както всичко написано от теб и лишено от логика, така и тук... пак празни въпроси, но да разясним ироничния коментар за по празззноглавите форумни писатели... Ако това горе е вярно, ИИ ще се ползва само в критични отрасли и няма бъдеще във всичко, както редовно ни облъчва инвестора... капиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 месец
Колкото повече ИИ, толкова по-малко естествен И. Затъпява ли нацията, биберона ще се нарича ИИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 месец
*AI ще изисква 500% повече енергия във Великобритания в следващите 10 години* - А в ЕС няма ли да изисква? Или тук ги имаме вече тези 500%? Или ще ги имаме някога и само когато грее и ддуухха? Или ще разчитаме повече на естествения интелект? За сега наличието му е спорно, особено сред либералните *лидери* и либералните *медии*, затова и въпросите от по-горе са халосни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 1 месец
... и вода :D:D ... и ква ще е файдата от тоя ИИ ако гори 5 пъти повече ресурси от цялото население ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още