IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН прие първата глобална резолюция за изкуствения интелект

Резолюцията е най-новата от поредица инициативи, малко от които са наистина ефективни, насочени към надзор на развитието на AI

09:40 | 22.03.24 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Централата на ООН в Ню Йорк. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Централата на ООН в Ню Йорк. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Общото събрание на ООН единодушно прие в четвъртък първата глобална резолюция за изкуствения интелект (AI), която насърчава държавите да гарантират правата на човека, да защитават личните данни и да следят за рискове, свързани с изкуствения интелект, предаде Ройтерс.

В необвързващата резолюция, предложена от САЩ и подкрепена от Китай и над 120 други държави, се препоръчва също така укрепване на политиките за защита на личните данни.

"Днес всички 193 членове на Общото събрание на ООН се изказаха в един глас и заедно избраха да управляват изкуствения интелект, вместо да му позволят той да ни управлява", заяви посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Резолюцията е най-новата от поредица инициативи  - малко от които са всъщност ефективни - на правителствата по света, насочени към развитието на изкуствения интелект, на фона на опасенията, че той може да бъде използван за нарушаване на демократичните процеси, увеличаване на измамите или да доведе до драстична загуба на работни места.

"Неправилното или злонамерено проектиране, разработване, внедряване и използване на системи с изкуствен интелект... създава рискове, които биха могли... да подкопаят защитата, насърчаването и упражняването на правата на човека и основните свободи", се казва в резолюцията.

През ноември САЩ, Великобритания и над десетина други държави представиха първото подробно международно споразумение за това как да се предпази изкуственият интелект от недобросъвестни участници, като настояха компаниите да създават системи за изкуствен интелект, които са "сигурни по проект".

Европа изпревари САЩ в това отношение, като този месец Европейският парламент прие правила за надзор на технологията.

Администрацията на Байдън настоява пред законодателите за регулиране на AI, но поляризираният Конгрес на САЩ не е постигнал голям напредък.

Междувременно Белият дом се опитва да намали рисковете, свързани с изкуствения интелект, за потребителите, работниците и малцинствата, като същевременно укрепи националната сигурност с нова изпълнителна заповед през октомври.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че договарянето на резолюцията е отнело почти четири месеца, но че тя дава на света "основен набор от принципи, които да ръководят следващите стъпки в развитието и използването на AI".

Запитани в сряда дали преговарящите са се сблъскали със съпротива от страна на Русия или Китай, високопоставени служители на администрацията заявиха, че е имало "много разгорещени разговори", но администрацията активно се е ангажирала с държавите, с които има различни възгледи.

Подобно на много други правителства по света, китайското и руското проучват използването на инструменти с изкуствен интелект за различни цели. Миналия месец Microsoft съобщи, че е заловила хакери от двете страни, които използват подкрепяния от Microsoft софтуер OpenAI, за да усъвършенстват шпионските си умения. Китай нарече съобщението на Microsoft неоснователни обвинения, а Русия не е отговорила на запитвания за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
scott
преди 1 месец
човека в случая се явявя в ролята ня *** й м у н а, която написала текст, който забранява на ловците да я ловуват, убиват и дресират и го е окачила на видно место у зжунглата.колко тъпо, маймуняк! кат немаш пушка - така ше е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
lost in fx
преди 1 месец
Законите за регулация на AI са поредния пример за създаване на врата в полето. Хора които нищо не разбират от технологии ще пишат закони и регулации в опит да ограничават и да управляват развитието на тези технологии. Пълен абсурд. Най малкото никой няма достъп до сорс кода на AI освен хората които са го написали и го притежават. Така че няма как регулаторът да знае какви са способностите на даден AI. Отделно AI ще започва да пише и свой собствен сорс код в огромен обем неразбираем за хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още