IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: ЕС ще е пионер в прилагане на регулации върху изкуствения интелект

Как ще бъдат защитени правата на гражданите от публичния и частния сектор, коментира доц. Мартин Захариев, старши правен експерт във фондация "Право и Интернет"

14:06 | 15.03.24 г.

Европейският съюз ще е пионер в прилагане на регулации на изкуствения интелект (AI), както беше при защитата на личните данни с GDPR и задаване на тона в глобалното законодателство. Ще бъдат създадени стандарти и за AI. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи доц. Мартин Захариев, старши правен експерт във фондация "Право и Интернет" и преподавател в УниБИТ.

Той припомни, че Европейският парламент тази седмица гласува с много голямо мнозинство регламента на ЕС за изкуствения интелект. Регулациите ще влизат в сила на няколко етапа през следващите години след официалното му обнародване, което се очаква до лятото. По силата на членството си в ЕС България трябва да прилага одобрените регулации за изкуствения интелект.

По думите на доц. Захариев законодателният акт за AI предвижда промени, каквито вече са направени в текстове в самия GDPR – те забраняват хората да бъдат обект на решения, взети от изцяло автоматизирана технология, без човешка намеса.

„Има много ограничени изключения. Сега в българския Закон за авторското право и сродните му права има определени текстове, които уреждат как законосъобразно може да се обучава изкуствен интелект, без да се нарушават авторските права“, обясни експертът. И подчерта, че вече има както национално законодателство, прието по линия на членството ни в ЕС с прилагането на европейска директива, така и с пряко приложими актове.

По думите му регламентът определя няколко степени на риск от използването на технологията – неприемливи като риск технологии, които крият заплахи за правата и свободите на европейските граждани, такива с по-ограничен, както и с минимален риск.

"Забранени ще бъдат биометрична категоризация на лица, извличане на чувствителни данни за хората на базата на техни биометрични данни, социална оценка на представянето на хората в обществото. Забранено ще бъде извличането на емоции на работното място или в образованието", даде пример правният експерт. И добави, че ще има изключения, когато става дума за тероризъм, издирване на изчезнали хора, като регламентът предвижда в такива случаи да се изисква съдебно разрешение. Отбраната, националната сигурност и военното дело са изключени от обхвата на регламента и остават в дискрецията на държавите членки.

„ЕС твърди, че няма да се стигне до свръхрегулация, която да задуши развитието на технологията, каквито предупреждения има от някои от водещите технологични лидери като Марк Зукърбърг от Meta“, коментира доц. Захариев. Той добави, че се обсъжда резолюция на ООН за изкуствения интелект под егидата на САЩ, които също искат да имат лидерска роля в сферата.

Колко време е необходимо, за да приключат съгласувателните процедури и приемането на всички промени в регламента за изкуствения интелект? Каква ще бъде защитата от технологии като „Пегас“ за подслушване? Може ли Европа да загуби своята конкурентоспособност заради свръхрегулации в сферата на AI? Кои са възможните злоупотреби с изкуствения интелект?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още