IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google засилва внедряването на AI в здравните си услуги

Компанията залага на различни инструменти, включително на такива, разработени с екипа на Fitbit

23:00 | 19.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Google обяви множество инициативи за внедряване на нейните модели с изкуствен интелект в индустрията на здравеопазването, включително инструмент, който ще помогне на потребителите на Fitbit да извличат информация от своите носими устройства, и партньорство за подобряване на прегледите за рак и други болести в Индия, пише Bloomberg.

На годишното си здравно събитие в Ню Йорк компанията каза, че екипите на Google Research и Fitbit, която е собственост на гиганта, разработват нова функция с изкуствен интелект (AI), която ще извлича данни от умни гривни, за да обучава потребителите относно тяхното лично здраве. Инструментът е базиран на най-развития AI модел на Google – Gemini, и може да оценява как тренировките влияят върху качеството на съня на потребителя например.

Технологичният гигант заяви още, че ще работи с Apollo Radiology International за предоставянето на базирани на AI скрининги за туберкулоза, рак на белите дробове и рак на гърдата в Индия. След като Apollo получи регулаторно одобрение, усилията ще са за осигуряване на 3 млн. безплатни скрининга през следващите 10 години, казва Google. Компанията твърди още, че подобрява здравната информация в търсачката си и в своята видео платформа YouTube.

От години Google се опитва да направи революция в здравеопазването, с променлив успех. През 2019 г. тя обяви, че планира да придобие Fitbit, но сделката беше подложена на сериозна антимонополна проверка, на фона на притесненията какво ще прави Google с огромните масиви от данни, които събира. Миналата година Google представи Med-PaLM – AI модел, който може да отговаря на медицински въпроси.

Новите инициативи са част от ангажимента на Google да гарантира, че висококачествена здравна информация се предлага през всичките ѝ продукти, използвани от потребители и компании, коментира главният здравен директор на компанията Карън ДеСалво.

Интернет гигантът обмисля „кои са големите здравни предизвикателства“ в света и как неговата технология „може да доведе до промяна, независимо дали е индивидуална или за населението“, казва тя.

Базираната в Маунтин Вю, Калифорния, Google се стреми да интегрира решенията си с изкуствен интелект, включително големите си езикови модели, в медицински изследвания.

Днес Google каза, че е започнала да проучва как да пригоди максимално своя модел Gemini за медицински приложения. Инструментът за лично здраве, който се разработва в сътрудничество с Fitbit, също ще се захранва от Gemini, разкри Google. Компанията обаче не посочва кога функцияте ще стане активна за потребителите.

Грег Корадо, старши научен сътрудник в Google, коментира, че нарастването на интереса към AI е поставило началото на важни дискусии между Google и медицинските специалисти за това как технологията може най-добре да бъде внедрена в здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още