IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как изкуственият интелект ще ни помогне да вършим работата си по-добре

Технологиите заменят много технически умения, затова личностните ще стават все по-важни, казва Надежда Василева от Adecco България

07:09 | 22.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Повечето служители по света искат да бъдат обучени в използването на изкуствен интелект (AI) в работата си. Проучване потвърждава готовността и в България да се придобиват умения в тази област. Това каза Надежда Василева, изпълнителен директор на Adecco България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя коментира проучването на компанията за HR решения Adecco Group, проведено сред 30 хиляди души в 23 държави.

Има много голям интерес от страна на служителите по отношение на въвеждането на изкуствения интелект в работните процеси. „Любопитни са и имат желание да бъдат обучени как AI да навлезе в тяхната работа. Осъзнават, че техният работен процес ще се промени и ще бъде по-ефективен“, посочи събеседникът.

„В този момент наистина, ние, служителите, смятаме, че изкуственият интелект ще ни помогне да вършим работата си по-добре. Определено немалка част от работата ни ще бъде повлияна от технологията. В световен план се счита, че близо 30 млн. работни места ще бъдат повлияни“.

Затова според нея е много важно компаниите да инвестират в обучението на служителите си не само за прилагане на изкуствения интелект в работата, но също и да продължат да инвестират в развитието на личностните умения на служителите. „Целта е не хората да бъдат заместени от изкуствения интелект, а чрез него да станем по-добри професионалисти“, коментира тя.

„Служителите смятат, че меките умения - емоционална интелигентност, съпричастност, активно слушане, междуличностно общуване, са по-важни от уменията за използване на AI. Те казват, че ще останат с по-голяма важност от изкуствения интелект“, отбеляза Василева.

Какво е моментното състояние на трудовия пазар у нас? Кои са секторите, които изпитват глад за служители? Ще видим ли забавяне в ръста на заплатите? Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още