IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon инвестира още 2,75 млрд. долара в AI стартъпа Anthropic

Общата сума на инвестицията вече възлиза на 4 млрд. долара

20:18 | 27.03.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Amazon.com обяви, че инвестира още 2,75 млрд. долара в Anthropic, приключвайки сделка, която сключи миналата година, за да подкрепи стартъпа в сферата на изкуствения интелект (AI) и да разшири партньорството между компаниите, съобщава Bloomberg.

Така общата инвестиция на Amazon в Anthropic – уважавана компания за AI инструменти, които могат да генерират текст и анализи – достига 4 млрд. долара след по-ранна инвестиция, обявена през септември. Като част от тази сделка Amazon имаше правото да внесе допълнителни средства под формата на конвертируема облигация, стига това да се случи до края на март.

Като част от обвързването Anthropic се съглася да използва центровете за данни Amazon Web Services, за да захранва част от дейността си, както и специално създадени компютърни чипове на Amazon. Anthropic, която е базирана в Сан Франциско, се ангажира да използва чипове и на Google на Alphabet – друг близък партньор.

Anthropic има отношения с няколко големи технологични компании, включително Google, която се присъедини към кръг от финансиране за 450 млн. долара през май, воден от Spark Capital. Google и Amazon Web Services са партньори в облачните изчисления на Anthropic.

Anthropic е основана през 2021 г. от бивши служители на OpenAI, включително Даниела Амодей и брат ѝ Дарио, който изпълнява ролята на главен изпълнителен директор. Оттогава насам компанията стана един от най-изтъкнатите конкуренти на OpenAI, привличайки финансиране за милиарди. Повечето ѝ клиенти са бизнеси, вариращи от търсачката DuckDuckGo до издателя на пътеводители Lonely Planet.

Компанията, която предлага чатбот на име Клод (Claude), се фокусира върху разработването на AI безопасно и отговорно. В началото на март тя предложи нов софтуер за чатбот, за който твърди, че ще бъде по-добър в изпълняването на сложи инструкции и по-малко склонен да си измисля неща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още