IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за AI кадри в Европа се разгорещява

Редица стартъпи и по-големи компании в областта вече се насочват към Стария континент

07:53 | 16.03.24 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Приток на стартъпи с изкуствен интелект (AI) засилва битката за технологичните таланти в Европа, оставяйки компании като Google DeepMind да избират между това да плащат големи заплати или да загубят най-добрите кадри в региона, пише Ройтерс.  

Яхвайки инвестиционната вълна, редица чуждестранни фирми за изкуствен интелект, включително канадската Cohere и базираните в САЩ Anthropic и OpenAI, отвориха офиси в Европа миналата година, увеличивайки натиска върху технологичните компании, които вече се опитват да привлекат и задържат кадри в региона.

Основана през 2010 г. и придибита от Google през 2014 г., базираната в Лондон DeepMind си изгради име, като приложи изкуствен интелект във всичко – от настолни игри до структурна биология.

Сега фирмата е изправена пред множество добре финансирани конкуренти, които нахлуват на нейна територия, докато все по-голям брой служители напускат, за да започнат свои собствени начинания.

След наскоро оттеглилите са съоснователят Мустафа Сюлейман, който си тръгна, за да създаде базираната в Калифорния Inflection AI заедно с милиардера от LinkedIn Рийд Хофман, както и ученият Артът Менш, който сега е главен изпълнителен директор на Mistral AI. И двете компании получиха оценки за милиарди долари за краткото време, в което са активни.

В очевидно усилие да обезкуражи персонала да се присъединява към други компании или да започва собствен бизнес, по-рано тази година DeepMind е дала на част от старши изследователите достъп до ограничени акции на стойност милиони долари, твърди източник, запознат с въпроса.

„Със сигурност това е конкурентно поле“, коментира говорител на DeepMind пред Ройтерс, допълвайки, че компанията „продължава да се справя добре в привличането и отглеждането на кадри“.

Затваряне на пропастта

Според компанията за проучвания Avery Fairbank има „експоненциално увеличение“ на заплащането на висшите кадри в AI компаниите във Великобритания през последната година.

„Навлизането на чуждестранни AI гиганти като Anthropic и Cohere на лондонския пазар допълнително ще засили конкуренцията за AI таланти“, твърди управляващият директор на фирмата Чарли Феърбанк.

През 2022 г. Cohere, която проектира чатботове и други инструменти за своите клиенти, нае Фил Блънсъм, който беше водещ изследовател на DeepMind в продължение на седем години, за свой главен учен.

Себастиан Рудър също си тръгна от DeepMind, за да стане част от Cohere през януари.

„Рядко се среща компания, която изгражда огромен бизнес от нулата, с много от водещите умове в индустрията“, коментира той пред Ройтерс. „Когато се появи такъв шанс, се възползваш от него“.

Рудър отказва да коментира заплатата си.

Екатерина Алмаск, генерален партньор в компанията за рисков капитал OpenOcean, казва, че DeepMind вече не е „лидер с огромна преднина в областта“.

„Всички тези компании се конкурират за едни и същи таланти, а с недостига на AI умения това все повече прилича на езеро, отколкото на океан“, допълва тя.

Сюлейман наскоро е започнал да привлича базирани в Лондон технически кадри за Inflection AI, докато Mistral бързо се превърна в една от най-оживените стартиращи компании на континента, набирайки 415 млн. долара рисков капитал през декември.

Mistral отказва да коментира, а Inflection не е отговорила на запитването за коментар.

Последна актуализация: 07:53 | 16.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още