IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за AI кадри в Европа се разгорещява

Редица стартъпи и по-големи компании в областта вече се насочват към Стария континент

07:53 | 16.03.24 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Повече влияние

OpenAI отвори първия си международен офис в Лондон миналата година, последван бързо от втори в Дъблин, а това са „едва първите стъпки“, каза вицепрезидентът по човешките ресурси в компанията Даян Юн, тъй като компанията планира да продължи да се разширява в други страни.

Cohere отвори офиса си във Великобритания миналата година, а главният изпълнителен директор Ейдън Гомес коментира пред Ройтерс, че сега разделя времето си между родния си Торонто и Лондон, където фирмата планира да удвои броя на служителите си до 50.

„Ние отиваме там, където има кадри, а в Лондон и в цяла Европа има много“, посочва Гомес.

Войната за кадри означава, че работниците са във все по-добра позиция да предявяват изисквания към бъдещите си работодатели.

Базираната в Лондон фирма за изкуствен интелект ElevenLabs предлага опции за акции на нови служители, щедри заплати и напълно дистанционна работа, въпреки че повечето рекламирани позиции изискват служителите да са базирани в Европа.

След като наскоро събра 80 млн. долара финансиране от компании за рисков капитал като a16z и Sequoia, фирмата коментира, че скоро ще удвои общия си брой на служителите си до 100.

Базираният в Париж стартъп Bioptimus, също основан от бивш служител на DeepMind, набра 35 млн. долара през февруари.

Томас Клозъл, ранен инвеститор в компанията, споделя, че стартъпите търсят да наемат кадри от технологични гиганти като Google, като им предлагат повече влияние върху посоката на развитие на компанията.

„Google е един от най-добрите в това, което прави, и развива някои от най-добрите кадри“, посочва той. „В по-малък стартъп имате уникалната възможност да останете верни на работата, към която изпитвате страст, и да имате дял в успеха на компанията.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 16.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още