IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сам Алтман се връща в административния съвет на OpenAI

Към органа се присъединяват още трима души, като двама са бивши ръководители от Sony и Facebook

09:59 | 09.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сам Алтман, ръководителят на компанията OpenAI, създателка на изкуствения интелект ChatGPT, се присъедини отново към административния ѝ съвет четири месеца след криза в управлението, предадоха световните агенции.

Алтман беше отстранен в средата на ноември от бившия административен съвет на компанията заради липса на прозрачност. След няколко дни той беше върнат обратно като наблюдател в административния съвет след негодувание от отстраняването му, изразено от служителите и от основния инвеститор в OpenAI - Microsoft. 

В изявление на OpenAI се посочва, че Алтман се връща като член на съвета. Към органа се присъединяват още трима нови членове - Сю Дезмънд-Хелман, бивша президентка и изпълнителен директор на "Фондация Гейтс", Никол Селиман, бивша президентка на Sony, и Фиджи Симо, бивша директорка на мобилното приложение на Facebook.

Успехът на ChatGPT превърна създателите му в звезди в Силициевата долина и постави началото на модата на генеративните изкуствени интелекти. Сега Алтман и колегите му са си поставили за цел да подобрят технологията и да я оборудват с когнитивни способности, сходни или превишаващи тези на хората, тоест да се получи така наречения от тях генерален изкуствен интелект.

Миналата седмица Илон Мъск, съосновател на OpenAI, подаде оплакване срещу компанията, като обвини Алтман и настоящото ръководство, че са предали мисията си и че трябва да работят в полза на човечеството и да разработват изкуствен интелект с отворен код и достъпен за всички. Мъск напусна OpenAI през 2018 г. и сега е един от отявлените ѝ критици. Той критикува сближаването на компанията с Microsoft, които инвестираха в нея 13 млрд. долара в последните години.

Наскоро Алтман и негови колеги изтъкнаха, че тяхната мисия за създаване на генерален изкуствен интелект е с цел всеобщо благо.

Миналата година Мъск създаде своя собствена компания за изкуствен интелект – X AI.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още