IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект ще промени здравеопазването по-бавно от другите сектори

AI вече се ползва в здравеопазването в България и в света, включително за анализ на данни

15:53 | 10.03.24 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Изкуственият интелект (AI) навлиза в здравеопазването, но степента, с която ще го промени, вероятно ще е от най-бавните в сравнение с други сектори, защото това е една от най-консервативните области. Това коментира в технологичното предаване „UpDate” по Bloomberg TV Bulgaria главният изпълнителен директор на Kelvin Health Георги Къдрев.

По думите му дали здравеопазването ще е един от последните сектори, в които AI ще навлезе, зависи от степента на развитие на технологията. Все пак AI вече се ползва в здравеопазването и в България, и по света, включително за анализ на данни, от които да се вадят статистики, за диагностика или други.

Според Георги Къдрев изкуственият интелект ще има най-силно влияние в сферата на диагностиката.

Пред по-масовото използване на технологията обаче стои предизвикателството, свързано с въвеждането на регулации за изкуствения интелект в различни области. Един от проблемите, които пречат за бързото одобряване на тази регулация, е фактът, че тази технология се променя изключително бързо и е много динамична, смята гостът.

„Правят се стъпки в посока по-бързото получаване на регулаторни одобрения на различни здравни технологии. В САЩ Администрацията по храните и лекарствата (FDA) също обмисля мерки. Въпросът е, че все още няма толкова специалисти по изкуствен интелект и диагностика, базирана на изкуствен интелект, че те да станат експертите, които да могат да оценяват по правилен начин, доколко процесът е изряден, доколко изследването е статистически достоверно“, коментира Георги Къдрев.

В исторически план регулациите винаги са били нещо, което е било спирачка на прогреса, но те са нужни от етична, морална и здравна гледна точка.

Същевременно в България се правят много усилия в посока дигитализация на здравеопазването, включително с различни здравни записи, с електронната рецепта и други, допълни гостът.

Целия коментар гледайте във видеото на сайта на BloombergTV Bulgaria.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 10.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още