IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната печалба на CD Projekt е скочила с 39%

Силните продажби на "Cyberpunk 2077" са подкрепили резултата на компанията

20:30 | 29.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Най-големият полски разработчик на видео игри CD Projekt отчете 39% ръст на нетната печалба за годината, подкрепена от силните продажби на ключовата ѝ игра „Cyberpunk 2077” и разширението на „Phantom Liberty”, предава Ройтерс.

Откакто изпълнената с проблеми версия на „Cyberpunk“ се появи през 2020 г., франчайзът генерира над 3 млрд. злоти приходи, сочат данни на компанията.

Играта „Cyberpunk 2077” е продала над 25 млн. копия от появата си до края на 2023 г., докато „Phantom Liberty” – разширението на „Cyberpunk”, е продали над 5 млн. копия.

Компанията, която от години не е пускала големи игри, работи по няколко големи проекта, включително първата част на нова трилогия, свързана с вселената на фентъзи франчайза „The Witcher”.

Проектът с кодово име Polaris, който включва 400 души, работещи по него, се планира да влезе в производствена фаза през втората половина на годината, обяви главният изпълнителен директор на CD Projekt Майкъл Новакорски.

„Не мога да вляза в големи детайли... но бива да очаквате „Witcher 3” с нов облик... ще добавим неща, нови елементи, нови геймплей елементи, нови механики, които не сте виждали в предходните ни игри“, коментира той.

Новаковски твърди, че втората по степен на развитие игра е проектът Sirius, която в момента е в предпродукционна фаза.

По думите му CD Projekt планира да запази сегашната си структура на заетостта през 2024 г.

„Наемането на кадри ще е фокусирано предимно в нашия център в Бостън, който все още е в ранен етап на развитие и изграждаме неговите структури“, коментира Новаковски, визирайки служителите.

Нетната печалба на CD Projekt е достигнала 481,1 млн. злоти (120,66 млн. долара), надминавайки средната прогноза на анализаторите за 428 млн. злоти. Приходите за годината са скочили с 29 на сто до 1,23 млрд. злоти.

Бордът на CD Projekt е препоръчал дивидент за 2023 г. в размер на 1 злота на акция – колкото дивидента, който компанията плати от печалбата си за 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още