IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HTC почти не печели пари

Производителят отчете най-ниската печалба в историята си

14:56 | 08.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;HTC One остана последната надежда на компанията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 HTC One остана последната надежда на компанията. Снимка: Ройтерс

Производителят на смартфони HTC отчете за първото фискално тримесечие още по-слаби резултати от опасенията на анализаторите. Нетната печалба е в размер на 2,85 млн. долара - най-слабите резултати, откакто тайванският производител на мобилни устройства публикува официално отчетите си.

За сравнение, през предходното тримесечие компанията отчете нетна печалба от 33,31 млн. долара, а през първото тримесечие на 2012 г. – 363,15 млн. долара.

Резултатите са значително по-слаби от очакваните, защото експертите прогнозираха HTC да обяви печалба от 15,53 млн. долара. Слабият резултат се дължи преди всичко на факта, че тайванската компания беше принудена да забави пускането на последния си смартфон от висок клас HTC One. 

Заради недостига на камери устройството дебютира само в три страни, вместо в в първоначално планираните 80 държави. One ще закъснее и не се очаква да се появи на пазара преди края на април.

Приходите през първото тримесечие спадат с една трета и са в размер на 1,42 млрд. долара, доста по-ниски отколкото прогнозата на HTC през февруари, когато компанията обяви, че постъпленията ще са в рамките на между 1,66 до 2 млрд. долара. Постъпленията през последното тримесечие на 2011 г. бяха точно 2 млрд. долара.

HTC трябва да се бори със спадащи продажби на важните индустриални пазари. В САЩ и Европа тайванците се конкурират с водещите производители Apple и Samsung, но и на възникващите пазари, като Китай, търсенето на устройства с марката HTC спада. Причината са преди всичко евтините предложения на местни производители, които изяждат от пазарния дял на HTC.

Пазарните анализатори от IDC смятат, че през 2012 г. HTC е държал едва 4,6% от пазара на смартфони, докато година по-рано този дял е бил почти 9%.

"HTC не успа да си върне имиджа, като пусне в продажба най-важния си флагмански модел навреме", коментира Денис Чан, анализатор в базиранат в Тайпе Yuanta Securities. "На компанията ще бъде много трудно да пробие в средния и ниския сегмент със смартфоните, които ще пусне чак през втората половина на годината". Чан очаква продажбите да скочат през второто тримесечие на годината, но след това ще загубят инерция.

HTC One се счита за последния шанс на компанията да си отвоюва загубените позиции на пазара. Заради закъснението при пускането на пазара обаче компанията влиза в директна конкуренция с новия Galaxy S 4, който Samsung представи в средата на март. S4 се очаква на пазарите през този месец.

„Печалбата през второто тримесечие ще е по-висока, не на последно място и заради новия флагман, който вече е в продажба“, казва анализаторът Бърди Лу от Daiwa Securities, цитиран от Wall Street Journal. Конкуренцията в бранша обаче остава висока, предупреждава експертът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още