IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Apple се сринаха с над 5%*

Според анализатори причината са слабите предварителни резултати на достачика Cirrus Logic

17:34 | 17.04.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на Apple се сринаха с над 5%*

Ранната търговия на Wall Street в сряда донесе неприятности за  Apple. Цената на акциите на концерна се срина с над 5% за първите четиридесет минути от сесията до най-ниското им равнище от януари 2012 г., предава Bloomberg. Цената на акцията достигна 403,67 долара за брой.

Сривът може би е свързан с Cirrus Logic, един от доставчиците на базирания в Калифорния концерн. Cirrus произвежда аудиочиповете за iPhone и iPad.

Акциите на Cirrus Logic се срутиха с 10% в предборсовата търговия, след като предварителните финансови резултати се оказаха доста под очакванията на анализаторите. Компанията очаква приходи от 207 млн. долара за първото тримесечие на годината, а за настоящото - между 150 и 170 млн. долара. Консенсусните прогнози на анализаторите бяха съответно за 210 и 167 млн. долара.

Apple е един от най-големите клиенти на Cirrus. 

По-рано през деня стана ясно, че името на американският технологичен концерн отново попадна в китайския вестник People's Daily. Този път американската компания се споменава в една статия, която изброява множество сайтове и магазини за приложения, срещу които в момента в Китай има разследвания по подозрение за разпространение на порнографско съдържание, пише Wall Street Journal.

Фактът, че Apple се споменава сред по-скоро съмнителни предложения, подхрани опасенията на китайските интернет потребители, че правителството може да започне нова кампания срещу производителя на iPhone. Въпреки това последните появата на Apple в контролираните от държавата китайски медии се различава значително от предишните атаки, след която главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук трябваше да се извини публично.

Статията се появи в изданието на вестника в сряда на неособено видно място, а Apple не в центъра на публикацията. Вместо това компанията се споменава в серия с няколко други магазини за приложения в средата на втория параграф. Според общите условия за ползване на Apple обаче порнографията в App Store е категорично забранена.

И все пак – самото споменаване на компанията може напомня за неприятен паралел между  Apple и Google. Някои анализатори са разпознали приликите между проблемите на Apple с държавните медии и трудностите на Google с държавната телевизия на Китай. Гигантската търсачка бе обвинена през 2009 г. в разпространение на порнография. Тези твърдения се оказаха мрачно пророчество и бяха последвани от по-нататъшни конфликти и дори хакерски атаки срещу Google. Всичко това в крайна сметка накара компанията в крайна сметка да прехвърли своя бизнес в Хонконг.

През последните години и Apple имаше конфликти с властите заради порнографско съдържание на своите страници.

Всъщност китайското правителство е известно с това, че действа главно срещу политически чувствително съдържание. Въпреки това то много често се опитва и да изгони напълно порнографията от интернета в Китай. За да постигне тази цел, са стартирани стотици кампании, с които неподходящо съдържание е изтривано от китайската мрежа.

Стотици уебсайтове са затваряни, а отговорниците за интернет съдържанието редовно са привиквани на браншови срещи, на които се пледира за по-силен контрол. Според наблюдатели  китайското правителство все по-често използва като претекст забраната на порнографията, за да цензурира нежелано политическо съдържание.

*Актуално към 17,20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
alligator_29
преди 11 години
Спомням си времето когато цената им беше 200 $, на тази цена сега бих си ги купил :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
alligator_29
преди 11 години
Въпреки, че съм поредния зомбиран от Apple :), съгласен съм, че цената на акциите им е силно завишена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 11 години
тука съм съгласен с тебе:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
МАЛКО Е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още