IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kodak излиза от зоната на загубите

Компанията обаче е на печалба само заради продажбата на важните си патенти

13:41 | 30.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Kodak излиза от зоната на загубите

Благодарение на продажбата на своите патенти за цифрови снимки изпадналият в несъстоятелност пионер от фото индустрията Kodak успява да излезе на печалба отново след дълго време.

През първото тримесечие компанията е отчела печалба от 283 млн. долара (217 млн. евро) спрямо загуба от 366 млн. долара през същия период на миналата година. Оборотът се свива в същото време с 9 на сто до 849 млн. долара, обяви компанията в Рочестър, Ню Йорк.

След дълго протакане през декември Kodak продаде своите цифрови патенти за почти половин милиард долара на група технологични компании, сред които Apple, Google, Samsung и Microsoft. Известните корпорации искат да се уверят, че патентите не попаднат в ръцете на някой друг, който би могъл да залее цялата индустрия с дела за нарушени права. В ролята си на пионер на цифровата фотография Kodak направи редица основни изобретения, но изпадна в несъстоятелност в началото на 2012 г.

За Kodak продажбата на патенти е главно условие за нов старт, в противен случай банките не биха одобрили отпускането на необходимия заем. В понеделник сутринта Kodak обяви, че ще влее своя бизнес с фотографски филми и други клонове в пенсионните фондове на своите служители във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още