IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карл Айкън предлага алтернатива за изкупуването на Dell

Офертата до акционерите е за запазване на дяловете и допълнителни по 12 долара на акция в брой или акции

18:25 | 10.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Карл Айкън предлага алтернатива за изкупуването на Dell

Инвеститорите в Dell Карл Айкън и Southeastern Asset Management са се обединили с цел да предложат алтернатива на предложеното изкупуване на производителя на компютри за 24,4 милиарда долара. Както пишат Wall Street Journal и CNBC, те предлагат на акционерите да запазят своите дялове и да получат допълнителни по 12 долара на акция в брой или акции.

Предложението, което според статиите, е пристигнало до борда на Dell в четвъртък вечер с писмо, идва около три седмици, след като Blackstone Group оттегли офертата си от 25 млрд. долара за PC производителя. Основателят на компанията и главен изпълнителен директор Майкъл Дел искаше първоначално да поеме заедно с инвеститора Silver Lake компанията за 24,4 милиарда долара (13,65 долара на акция). Тези планове станаха публично достояние през февруари. Microsoft също трябва да участва в сделката със заем от 2 милиарда долара.

Последвалата оферта на Blackstone до акционерите обаче им остави избора между пари в брой и ценни книжа – акционерите ще получат по 14,25 долара за акция или ще получават акции, а компанията ще остане на борсата.

Някои инвеститори се аргументираха, че предложената от Майкъл Дел оферта подценява компанията. Сред тях бе и Карл Айкън, който критикува планираното преминаване от борсова компания към частно ръководена фирма. През април той постигна споразумение за конфиденциалност с Dell, което му предостави възможността да надникне във финансовите данни и да води директни преговори с Надзорния съвет.

Още през март Айкън направи оферта заедно със Silver Lake за производителя на компютри, която бе по-висока от предложението на Дел. Но първото му предложение бе много по-сложно, отколкото сега известното. То предвиждаше инвестиции от 2 млрд. долара за Dell от Icahn Enterprises. Dell също трябваше да поеме нов дълг в размер на до 5,20 милиарда долара. Акционерите трябваше да запазят акциите си или да ги продадат за по 15 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още