IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов супер смартфон трябва да обърне тренда при Motorola

Моделът Moto X ще се сглобява в бивша фабрика на Nokia и ще е на пазара през есента

11:26 | 30.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Google иска да превърне Motorola Mobility в производител на устройства от високия клас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Google иска да превърне Motorola Mobility в производител на устройства от високия клас. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Motorola ще произвежда новия си водещ смартфон Moto X в САЩ, а не в Азия. Устройството ще се сглобява в бивша фабрика на Nokia във Форт Уърт, Тексас, каза ръководителят на принадлежащия към пионера Google производител Денис Уудсайд. Централните компоненти като процесори и дисплеи обаче все още ще се правят в Азия, призна мениджърът късно в сряда по време на участие в конференцията D11 на технологичния блог All Things D.

Смартфонът, който ще излезе на пазара през октомври, ще се различава от конкурентите си iPhone 5 и Samsung Galaxy S4 преди всичко по многото сензори, заяви шефът на Motorola. "Той например ще знае дали се намира в джоба на панталона, или се изважда от там и се държи по съответния начин", поясни Уудсайф. Също така в колата например Moto X ще напасва функциите си към моментната скорост, за да осигури по-голяма сигурност. 

Уудсайд не пожела да разкрие конкретни данни за техническите спецификации на новия модел, но все пак сподели някои неща. Смартфонът ще е оборудван с OLED дисплей, който е много по-тънък и по-лек от стандартните за сектора LED панели и също така ще осигурява дълъг живот на батерията. Устройството ще има множество сензори, които ще подобряват работата на потребителите, както и два процесора за по-ефективно използване на батерията.

Въпреки че този модел ще се прави в САЩ, компанията поясни, че все още работи в глобален мащаб и това няма да се промени скоро. Основният производствен партньор на компанията остава Flextronics, която ще прави телефони за американците в Китай и Бразилия.

Google придоби Motorola Mobility за 12,5 млрд. долара. Обявената цел тогава бе да се засили патентния арсенал зад операционната система Android на Google, която често страда от съдебни искове на конкурентите. Интеграцията доведе и до загуба на работни места, като от 20 000 служители на работа останаха само 4 000.

В същото време интернет концернът иска да превърне Motorola в производител на смартфони от най-високия клас. Motorola загуби някога силната си позиция на пазара на мобилни телефони заради успеха на Apple и Samsung и сега пазарният ѝ дял е едноцифрен.

И докато от години насам електроника се произвежда почти изключително в Азия, американските компании се опитват от известно време да пренесат производството поне на малките части в родната си страна. Apple също обяви наскоро, че новият модел на своя компютър Mac ще бъде правен в Тексас - в завод на тайванския поддоставчик Foxconn. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още