IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Loewe, made in Asia

Германската компания ще мести производството си в Азия, за да се спаси от фалит

10:45 | 23.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Loewe намира все по-рядко купувачи за своите скъпи телевизори. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Loewe намира все по-рядко купувачи за своите скъпи телевизори. Снимка: Getty Images News

Изпитващият риск от неплатежоспособност производител на телевизори Loewe иска да продаде почти напълно производството на устройствата на азиатска компания. "Ние вече не сме производители на устройства, аз също се опитах да разубедя компанията от това схващане", каза главният изпълнителен директор Матиас Харш в интервю за Der Spiegel.

Loewe търси стратегически партньор, който „в бъдеще ще доставя основните хардуерни компоненти, ще осигурява основата за развойната дейност и ще изгражда процесори, платки и дисплеи". Loewe ще се опита да се концентрира върху "потребителско фокусирания софтуер, писане на спецификации и проектиране на дизайна". „Степента на свобода на дружество от нашия размер е ограничена. Така не можем да продължаваме повече".

При бъдещия хардуерен доставчик компанията ще упражни влиянието си, но „в крайна сметка ние ще бъдем зависими от него", признава шефът на Loewe. С оглед намирането на партньор той подчерта, че в бъдеще китайските компании ще играят "значителна роля, каквато сега имат в соларната индустрия". Харш е "оптимист", че до броени дни компанията ще намери азиатски партньор за производство на хардуер, вероятно от Китай. Времето е кратко обаче. „Това трябва да се случи в рамките на следващите три месеца", пояснява той. 

В допълнение заплашени от закриване са още повече работни места. От началото на годината пазарът се разви по-лошо от очакваното, казва още Харш. „За да се обърне посоката на течението, разходите за персонал не трябва да се повишават спрямо приходното равнище. Така че не може да се изключи възможността от по-нататъшни мерки за рационализация."

През миналата седмица Loewe подаде молба за защита от фалит. Производителят на телевизори сега разчита на защита по производството за собствена отговорност, което предоставя на компаниите тримесечен срок за представяне на нов план за преструктуриране.

„По време на временния период от три месеца Loewe има защитен щит от принудително изпълнение и санкции от страна на кредиторите и може да остане в пълна експлоатация“, заявиха от компанията. Операциите в Кронах, Северна Бавария, ще продължат без ограничения.

Германия въведе подобна защита за производства като специална форма на фалит през миналата година, за да отнеме страха у компаниите от съдии-изпълнители. Изискването е, че финансовата несъстоятелност още не е настъпила, а само заплашва компанията. В такъв случай мениджмънтът остава в компанията и дори може да си избере евентуален ликвидатор или синдик, който да бъде след това одобрен от съда.

Loewe е производител на ексклузивни телевизори и озвучителни системи и една от последните сравними компании в Германия. Своите висококачествени за средното ниво на пазара телевизори в последните години Loewe не успяваше да продава добре предвид огромния спад на цените.

От три години насам Loewe отчита постоянно загуба, като губи почва под краката си преди всичко заради корейски конкуренти като Samsung или LG. Моделите от Азия често струват съвсем малка част от устройствата на Loewe, които често се продават за над 2000 евро. 

В края на март 2013 г. избраният едва няколко месеца по-рано председател на борда на директорите Харш трябваше да представи ужасяващ финансов отчет. За последните пет години приходите от продажби паднаха от 374 до 250 млн. евро, а оперативният резултат за същия период се сви от печалба в размер на 28,5 млн. евро до загуба от 29 млн. евро.

Освен това в специално известие Харш уведоми акционерите, че половината от акционерния капитал е ерозирал до края на май. Към това следва да добавим и фатални тримесечни данни: приходите за първото тримесечие на 2013 г. за пореден път спадат – с тридесет процента до 43,5 милиона евро, а въпреки различните мерки за икономии загубата се увеличава до 10 милиона евро. Най-голям акционер в Loewe е японският електронен концерн Sharp, който държи почти 30 на сто.

На 31-и юли Loewe кани своите акционери на Годишно общо събрание в Берлин. Досега то се провеждаше в Мюнхен. След обявяването на искането за защита от фалит акциите на Loewe се сринаха с до 27 на сто. Това е вторият по-големина дневен срив в корпоративната история. С 1,45 евро за брой акциите струваха колкото преди три седмици и половина, припомня Die Welt. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Следващата стъпка е да се мести в Азия и населението на ЕС... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още