IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смартфонът, който ви чува

Moto X представлява най-доброто от Motorola и Google, но пазарът е изключително конкурентен

11:22 | 02.08.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Moto X може да има и &quot;дървен&quot; панел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Moto X може да има и "дървен" панел. Снимка: Ройтерс

С нов смартфон Google ще атакува своите конкуренти Apple и Samsung. Късно в четвъртък Motorola Mobility, което бе придобито от Google за 12,5 млрд. долара, представи своето устройство Moto X, с което иска да обърне тенденцията в боледуващата компания. Смартфонът с операционна система Android ще бъде пуснат на пазарите до края на август или началото на септември в САЩ. Планира се той да се конкурира с iPhone на Apple и серията Galaxy на Samsung в луксозния сегмент, пише New York Times.

Телефонът разполага с всички стандартни функции, очаквани от най-високия клас смартфони днес, с някои допълнителни бонуси, като например способността за управление на телефона в разговор с него, без повдигане с пръст.

Оказва се, че устройството постоянно е готово да реагира на гласови команди. За да се включи тази функция, достатъчно е потребителят да каже: "OK Google now". След това може да се задават въпроси, да се диктуват новини и съобщения, да се нарежда свързване с абонат, да се задават срещи и тн. 



Но това не е всичко. Новост в устройството е също, че всеки клиент може сам да променя своя телефон. Чрез специален онлайн конфигуратор всеки клиент може да подбере различни цветове и корпуси, като така всяко устройство може да бъде уникално.

За основен цвят на Moto X потребителите ще могат да избират измежду 18 различни нюанса, като ще могат да решават дали предната част да бъде бяла или черна и дори да поставят цветни акценти, избирайки си цвят за бутоните и зоната около камерата.

Но дори това не е всичко. Американският производител предоставя възможността за гравиране на думи по избор върху задния панел на Moto X. Потребителите ще могат също предварително да си поръчат протектор и други аксесоари, да изберат точно капацитета за вградената памет. Предварително може да бъде избран фон на дисплея и име, което да се появява при стартиране, както и да се синхронизира Google акаунтът.

Но как Moto X ще оправдае очакванията? Това е солиден Android смартфон, който съчетава най-доброто от хардуера на Motorola и софтуерното ноу-хау на Google. Moto X има голям 4,7-инчов AMOLED HD дисплей с гъстота на пикселите от 316 ppi, а около екрана няма почти никаква рамка.

Устройството се задвижва от двуядрен процесор Snapdragon S4 Pro с 1.7 GHz, 2 GB RAM, а вградената памет може да е 16 или 32 GB, но, разбира се, телефонът разполага и с microSD слот. Камерата е десет мегапикселова, а освен това разполага и с технологията ClearPixel, която дава възможност за по-качествени кадри при ниска осветеност. Телефонът разполага и с предна 2 МР камера.

До края на август Moto X ще се появи на американския пазар чрез всички водещи оператори (Verizon, AT&T, Sprint, T-Mobile и US Cellular ) на цени от 199 долара с договор за 16 GB версия и 250 долара за версията с 32 GB. Цените без договор са съответно 575 и 630 долара.

Както се и очакваше, смартфонът на Motorola използва почти чист Android, но не с последната версия 4.3, а Android 4.2.2. Motorola обаче се надява скоро да може да предложи актуализация до 4.3.

Залогът за Google е голям, и не само заради високата цена, която онлайн концернът плати за Motorola. Google е изключително печеливша, но растежът се забавя заради спад на рекламните продажби. Отчитането на успех с новия телефон може да доведе до нов източник на приходи и нов начин за печелене на повече потребители, които да виждат и рекламите на компанията.

Google е доста агресивна след придобиването на Motorola. Компанията назначи за изпълнителен директор бивш високопоставен мениджър – Денис Уудсайд, съкрати хиляди служители в Motorola и формира нов екип с много служители от своите яростни конкуренти, включително Apple, Samsung и Amazon. Освен това за Moto X са планирани и значителни маркетингови усилия.

"Мисля, че сме създали една страхотна компания", заяви Икбал Аршад, старши вицепрезидент на Motorola. „И Moto X представя много добре кои сме ние“.

И все пак, продажбите може и да не са толкова добри. Телефонът, украсен с множество процесори, датчици и гласов контрол, ще навлезе в един брутално конкурентен пазар на смартфони от високия клас. А Google има какво да подобрява, преди да бъде вземан на сериозно като хардуерен производител, пише още New York Times.

Снимки от представянето вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Да, ама са забравили друг сегмент, което е учудващо, защото те самите са от него! Техничарите! Този постоянно растящ кръг от хора, които са очаровани не от външен вид, а от технически параметри. Т.е. има хора за, които е по важна функционалността, а не външния вид. И предварително заложен кич в цената е обида за тях.. По добре е тези аксесоари да се продават отделно - който иска да си купува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
kranc_mk
преди 10 години
Google правелно са се насочили. Цената е висока за тези параметри, но УНИКАЛНОСТА цена няма. Те залагат на това. К'ва ви е ползата да ползвате всички еднакъв телефон по вид и като сте някъед да се чудите кой телефон на кого е. Правелно са усазнали че повече хардуер не е нужен, просто няма за какво да се ползва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Това е заради многото възможности да направиш телефона си "уникален", не само на външен вид но и софтуерно. Има си специфични нововъдения.Аз например не бих платил такава цена за да имам подобен телефон, но други ще си го купят с удоволствие. Mototrola явно опитват нови продуктови концепции и стратегии борейки се за пазарен дял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 10 години
Да, наистина - сякаш цената не съответства на хардуера, който е от миналата година... Тоест - има и по-добри предложения за по-ниска цена. Но... нека изчакаме да видим как ще се движат продажбите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Нещо много дебела ми изглежда цената.. Едно време тука имаше мода да се пише - Цена на производител (разбирай по-евтинко). Ама тоз производител доста дебелец продава:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още