IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HTC привлича купувачи

Тайванският производител е ценен за китайските ZTE, Lenovo и Huawei с технологичното си ноу-хау и разпознаваемата марка

15:06 | 21.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Моделът HTC One, който се очакваше да обърне негативната тенденцията при приходите, засега не успява да се справи с тази задача. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Моделът HTC One, който се очакваше да обърне негативната тенденцията при приходите, засега не успява да се справи с тази задача. Снимка: Ройтерс

HTC никога не е била по-евтина за купувачите, привлечени от хардуера и инженерната смелост на тайванския производителя на смартфони.

От върха си през 2011 г. досега акциите на НТС поевтиняха с 88%. Причината - тайванската компания изгуби значителен пазарен дял от конкурентите си Samsung и Apple. Сега китайските компании ZTE, Lenovo и Huawei се надпреварват кой да погълне HTC, която се оценява на 4,2 млрд. долара, предава Bloomberg.

„Целта им е да се сдобият с технологичното ноу-хау на компанията и да разширят своето присъствие на пазара на мобилни устройства чрез все още добре възприемана и разпознаваема марка каквато е НТС“, смятат анализаторите на Sanford C. Bernstein & Co.

ZTE и Huawei търсят начин да разширят присъствието си на пазара на мобилни апарати. Говорителката на другия потенциален кандидат Lenovo Анджела Лий отказа да коментира дали НТС е цел на най-големия производител на лаптопи в света.

„ZTE не очаква НТС да бъде продаден тази година, защото директорката Шер Уанг много пъти е казвала, че вярва в бъдещето на компанията“, коментира пък говорителят на ZTE Дейвид Дай. „ZTE ще продължава да следи ситуацията с НТС и ще предприеме най-благоприятната стратегия в подходящото за това време.“

Говорителката на НТС Лаура Као отрече слуховете, че НТС може да бъде продадена. „НТС ще продължи да предлага нови продукти на пазара. Те ще съживят компанията напълно“, отговори в защита Као. НТС възлага надежди на новите продукти, включително и на тези, базирани на стандарта на модела HTC Оne, които да прекъснат негативната тенденция при продажбите.

Акциите на НТС се потопиха до 8-годишно дъно, след като компанията обяви, че през следващото тримесечие ще отчете първата си загуба на консолидирана основа от 2008 г. насам. Според някои анализатори потенциалните купувачи може би ще изчакат цената на НТС да спадне още.

Директорката Шер Уанг и семейството й притежават дял в НТС и поради тази причина тя няма да допусне евентуално поглъщане. Или поне ще се въздържа дотогава, докато компанията все още има пари, за да осъществява дейност, коментират анализатори. Според други, ако тайванският производител не увеличи приходите си от продажби, компанията може да навлезе в опасна зона, която да я отведе до продажба.

НТС е първият производител на смартфони, който използва операционната система Android на Google. Компанията сключваше договори с фирми за производството на компоненти и различни продукти преди да започне да налага своето име през 2006 г. През третото тримесечие на 2011 г. НТС царува за кратко на върха на американския фондов пазар, когато извършваше 24% от всички доставки на смартфони, показват изчисленията на Canalys.

След яростния натиск на конкурентите Apple и Samsung и на китайските производители в по-евтиния клас телефони пазарният дял на НТС от 5,8% през второто тримесечие на 2012 г. спадна до 2,8% през тази, показват данните на Bloomberg. Общият пазарен дял на Apple и Samsung за второто тримесечие пък възлиза на близо 44%.

„Докато търсенето на по-скъпи апарати се забавя, НТС със своя модел HTC One все още предлага най-добрия хардуер сред апаратите, различни от iPhone”, коментира анализаторът от Wedge Partners Брайън Блеър.

През февруари миналата година компанията посочи слабостите при дизайна и програмирането като причините за лошото си представяне. Моделът HTC One, който се очакваше да обърне тенденцията, засега не успява да спре свиването на приходите. Припомняме, че представянето на новия модел беше отложено до обявяването на новия Galaxy S4 на Samsung. Въпреки че луксозният HTC One вече е на пазара, анализаторите все още са скептично настроени за бъдещето на HTC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още