IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iPhone в цвят „шампанско“?

Очаква се днес Apple да смени стратегията си и да представи и по-евтина алтернатива на смартфона си

11:51 | 10.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
iPhone в цвят „шампанско“?

По-късно днес се очаква американският технологичен концерн Apple Inc. да представи нови модели на своя iPhone. Дебют може да направи и по-евтин модел на популярния смартфон. Представянето днес е шанс за компанията да сложи край на мрачна година, която включваше липса на нови джаджи, падащи акции и засилена конкуренция, предава Bloomberg.

Apple ще обнови своя водещ продукт, добавяйки повече цветове и по-евтините модели, по време на събитие в своята централа в Купертино, Калифорния, твърди източник, запознат с плановете на концерна. Apple, която за първи път ще излъчва презентацията и в Пекин, е близко до подписване на договори за дистрибуция с най-големите оператори на Китай и Япония China Mobile Ltd (941) и NTT DoCoMo Inc., и така ще си осигури по-добро покритие на най-големите пазари в Азия. 

Две години след като наследи на ръководния пост Стив Джобс, главният изпълнителен директор Тим Кук разчита новите устройства да възстановят част от блясъка на Apple чрез привличането на нови клиенти и възраждане на растежа. Той е подложен на натиск да обърне намаляването на печалбата, след като Samsung Electronics и други производители натиснаха продажбите на iPhone на един все по-наситен пазар.

„Apple трябва да задържи своите съществуващите клиенти и да ги убеди да осъвременят своите стари телефони, но освен това трябва да привлече нови хора към своята платформа", казва Сара Ротман Епс, анализатор от Forrester Research Inc. в Сан Франциско. "Мина доста дълго време, откакто те не са представяли нов продукт, и залозите са високи".

Новата версия на традиционния iPhone най-вероятно ще се казва iPhone 5S. Очаква се той да запази дизайна на сегашния модел, но да предлага по-съвременен хардуер. Според част от непотвърдените данни за първи път смартфон на Apple ще разполага със сензор за пръстови отпечатъци, вграден в Home бутона на устройството.

Вградената камера също ще получи обновления, като според някои източници тя може да бъде 13 МР вместо сегашните 8 МР. Очаква се вградената светкавица също да бъде подобрена и сменена с двойна LED светкавица. Освен това се очаква и трети цвят на традиционния iPhone в допълнение към белия и черния - златен с тоналност, близка до този на шампанското.

Доста по-голям интерес обаче намират спекулациите, че днес Apple ще представи и втора гама iPhone под името iPhone 5C, която ще се предлага в няколко различни цвята, сред които ярко жълто и червено. За разлика от традиционния iPhone, 5C ще бъде подслонен не в алуминиев, а в пластмасов корпус.

Освен това се очаква да разчита на по-малък дисплей (4 инча) и хардуер, който да е сходен с този на сегашния iPhone 5. Очаква се 5C да се продава на незначително по-ниска цена от традиционния модел и да разчита най-вече на интерес в пазарите в развиващите се страни.

До този момент Apple винаги представяше нов iPhone веднъж годишно, като устройството винаги бе сред най-скъпите на пазара. Същевременно по-ранните модели започваха да се предлагат на по-изгодни цени, като например в момента моделите iPhone 4 и 4S. С този метод Apple постави фундамента на своите милиардни печалби. 

Анализатори очакват, че една по-изгодна алтернатива на iPhone ще изтъни маржовете. Не е изключено, някои купувачи да изберат по-евтиния модел. Но в същото време наблюдателите отчитат, че и сега много клиенти посягат към по-старите модели, предлагащи се на по-ниски жени. Сaмият концерн не дава конкретна информация за тези продажби. Но пластмасовият модел би могъл да разшири пазара за Apple. Така например анализаторът на Morgan Stanley Кейти Хюбърти смята, че един евентуален iPhone 5C може да катапултира Apple на първото място във важния пазар Китай.

Производителят на iPhone ще представи и основно ремонтирания си софтуер iOS, който ще включва нова музикална стрийминг услуга, наречена iTunes Radio. Поканите за събитието са били украсени с балони в цветовете, използвани при актуализацията на софтуера и включват поздрава : “Това трябва да озари деня на всички".

Събитието е първото голямо представяне на продукт на Apple, откакто през октомври миналата година бе представен  iPad mini. Оттогава Apple беше подложена на критики заради своите трудови практики в Китай и използването на офшорни данъчни убежища. Американското министерство на правосъдието успешно съди Apple за нарушения на антитръстовите разпоредби, свързани с продажбите на електронни книги. След като акциите потеглиха надолу, по-активни инвеститори, включително Дейвид Айнхорн и Карл Айкан подложиха Кук на натиск да върне повече пари на акционерите под формата на обратно изкупуване на акции.

Цената на акциите на Apple се сви с 28% от рекордното през септември миналата година равнище, в сравнение с 14%-ен ръст на индекса Standard & Poor’s 500 за същия период. При липсата на нови джаджи ръстът на печалбата на дружеството е в застой. Нетната печалба се свива или остава непроменена през последните три тримесечия, а продажбите нараснаха с 1% през последното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още