IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Blackberry цари отчаянието

Компанията обяви придобиването си от страна на Fairfax, без фактически то да е осъществено

12:15 | 24.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Очевидно на мениджърските етажи във Ватерло царят хаос и отчаяние. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Очевидно на мениджърските етажи във Ватерло царят хаос и отчаяние. Снимка: Ройтерс

Представете си, че някой идва при вас и ви предлага милиони долари за разпадащата ви се къща. Има обаче две подробности. Купувачът първо иска да види основно къщата – да надникне във всеки ъгъл. А освен това, той вероятно няма да има достатъчно пари, за да я купи. А дали ще може да получи ипотека за нея – все още не знае.

Точно така изглежда и обявяването на намерение на финансовия инвеститор Fairfax Financial, с което той сигнализира интерес към закупуването на канадския производител на смартфони Blackberry. В писмото се предлага прехвърляне, при което акционерите на BlackBerry ще получат по 9 долара на акция, пише в свой коментар Ролфе Винклер за Wall Street Journal Deutschland.

Преди да завърши сделката обаче Fairfax все пак иска да погледне по-отблизо финансовите отчети на BlackBerry. В допълнение инвеститорът все още трябва да получи и финансиране за своята оферта.

Последното може да се окаже трудна задача. Fairfax вече притежава 10 на сто от акциите на BlackBerry с пазарна стойност от 470 млн. долара. Ако се използват пълните парични резерви на Blackberry от 2,6 млрд. долара за изкупуване на дела на другите акционери и Fairfax вземе своя дялов капитал, дружеството ще трябва да намери още около 1,6 млрд. долара, за да финансира поглъщането. 

Предвид срива в мобилния бизнес на BlackBerry и с оглед на влошените перспективи за приходите кредиторите би следвало да са доста внимателни. Според оценките на S&P Capital IQ печалбата преди лихви, данъци, обезценки и амортизация ще падне от 1,1 млрд. долара до едва 200 млн. долара през следващата година.

Фактът, че Blackberry сега обявява собственото си придобиване, преди то дори да е осъществено, е доста необичаен. Запознати източници смятат, че стъпката е мотивирана от бързото влошаване на бизнеса. В петък курсът на акциите се срина със 17% до цена под 9 долара за брой, след като канадците обявиха, че разполагат с непродадени телефони за над 1 млрд. долара и ще трябва да съкратят 40% от персонала си. За второто тримесечие компанията очаква загуба в размер на между 950 до 995 млн. долара. 

Колкото и високи да са препятствията пред Fairfax, за акционерите на BlackBerry офертата представлява евентуално добра възможност да кажат „сбогом“ на акциите. В края на борсовата търговия в понеделник акциите се търгуваха малко под цената от офертата. Внезапно настъпление на други кандидат-купувачи е малко вероятно, в крайна сметка компанията напразно се опитва от известно време да си намери купувач. Ето защо и акцията едва ли ще намери много възможности за повишения.

Точно обраното – ако опитът за придобиване на Fairfax се провали, акцията вероятно ще възобнови низходяща си тенденция. И за това си има причина: в патентите на Blackberry може и да дремят възможни стойности, но е изключително трудно да се определи цената им. Очевидно е обаче, че последното поколение смартфони на канадците не се възприема добре от клиентите. Така Blackberry очевидно е на път да повтори гибелта на Palm Pilot.

Вижте още във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още