IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на BlackBerry - в ръцете на най-големия й акционер?

След като в понеделник Прем Ватца се оттегли от Борда на директорите, той тепърва ще обяви за колко е склонен да се раздели с дела си

12:54 | 14.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Инвеститорът Прем Ватца, известен с прозвището си &bdquo;Уорън Бъфет на Севера&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инвеститорът Прем Ватца, известен с прозвището си „Уорън Бъфет на Севера“. Снимка: Ройтерс

След като в началото на седмицата BlackBerry обяви официално, че обмисля собствената си продажба, канадската компания очаква да привлече сериозен интерес от пенсионните фондове в страната, както и редица технологични компании и фирми, занимаващи се с изкупуване на компании.

Съдбата на BlackBerry обаче може да е в ръцете на най-големия й акционер - канадският инвеститор Прем Ватца, изпълнителеният директор на концерна Fairfax Financial, пише Ройтерс.

Всеки сериозен кандидат за покупката на BlackBerry ще иска да спечели известният като „Уорън Бъфет на Севера“ Прем Ватца на своя страна, защото той би могъл да се включи в сделка с фондове за частен капитал или поне да бъде водещ партньор в по-широкообхватно инвестиционно намерение.

„Представям си ако Fairfax е против сключването на конкретна сделка. Това ще донесе по-голяма тежест за BlackBerrу, отколкото са 10-те процента, които Fairfax притежава“, казва Ричърд Щайнберг, който ръководи отдела за сливания и придобивания на канадската Fasken Martineau securities.

Въпреки че е твърде рано да посочим евентуалните купувачи, които проявяват интерес, източниците, запознати със ситуацията, казват, че едни от най-големите компании за частен капитал, като Bain Capital, KKR & Co и Carlyle Group, са именно тези, които първи ще подадат оферти към BlackBerry.

Лео де Бевер, изпълнителният директор на канадския пенсионен фонд Investment Management, очаква най-големите пенсионни фондове в страната, включително и неговият, също да покажат заинтересованост от възможността да се сдобият с дял.

Анализаторите очакват и гиганти от ранга на производителите на смартфони Apple и Samsung и технологичните Аmazon.com, Facebook, Cisco Systems, НР и IBM също да проявят интерес към придобиването на определени активи на BlackBerry – от патентите й, през мобилните й мрежи, до приложенията за мигновени съобщения.

Последна актуализация: 05:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още