IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на BlackBerry - в ръцете на най-големия й акционер?

След като в понеделник Прем Ватца се оттегли от Борда на директорите, той тепърва ще обяви за колко е склонен да се раздели с дела си

12:54 | 14.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Инвеститорът Прем Ватца, известен с прозвището си &bdquo;Уорън Бъфет на Севера&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инвеститорът Прем Ватца, известен с прозвището си „Уорън Бъфет на Севера“. Снимка: Ройтерс

В понеделник Прем Ватца се оттегли от Борда на директорите в BlackBerry, посочвайки като причина потенциален конфликт на интереси, след като компанията обяви, че проучва възможностите за продажбата си.

Ватца все още не е казал колко ще иска за своя дял в BlackBerry. Ориентировъчната цена може да бъде 17 долара на акция – средната цена, по която Fairfax разкри, че е придобила 10-процентния дял в канадската компания.

Вчера на борсата в Ню Йорк акциите на BlackBerry поскъпнаха с 1,4 на сто до 11 долара за брой. От началото на годината акциите на компанията са изгубили 19% от стойността си

От Fairfax и BlackBerry отказаха да коментират каквото и да било. Сочените за потенциални кандидати също отказаха коментар, пише още Ройтерс.

Появата на Ватца в публичното пространство само показва колко бързо ситуацията в BlackBerry излиза извън контрол. От върха от 80 млрд. долара през 2008 г. пазарната капитализация на компанията слезе до 5,7 млрд. долара.

Fairfax, чиято пазарна капитализация е около 9 млрд. долара, стана акционер в BlackBerry през миналата година. Делът й е повече от този на един от създателите на BlackBerry Майк Лазаридис, който притежава 5,7%. Другият съосновател Джим Балсили през февруари разпродаде останалите си акции в дружеството.

Всяка една евентуална сделка за BlackBerry остава под въпрос. Фондовете за частни капитали и другите ухажори на BlackBerry вече втора година търсят начин да се сдобият с дял от компанията, но остават с празни ръце. Евентуален чуждестранен купувач също ще трябва да получи одобрението на канадските власти.

И все пак – другите акционери в BlackBerry може да последват стъпките на Ватца. Те обаче първо трябва да намерят отговор на шест много важни за тях въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още