IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei вече продава повече смартфони от LG

Samsung държи рекордния 35%-ен пазарен дял от целия обем на пазара на смартфони, делът на Apple спада

15:54 | 29.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Huawei е един от най-проспериращите доставчици. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Huawei е един от най-проспериращите доставчици. Снимка: Ройтерс

Китайските компании печелят все по-голямо значение в мобилната индустрия. Това се доказва и от последните данни на Strategy Analytics за пазара на смартфони.

Според доклада за третото тримесечие на годината Wireless Smartphone Strategies (WSS) Huawei е успяла да се изкачи на трето място в класацията за производители на смартфони с 5,1% пазарен дял. По този начин китайският концерн е задминал LG, която остава с 4,8%. Постижението на Huawei се отдава на добрите продажби на моделите Ascend P6 и G610 основно в Китай.

Като цяло глобалните доставки на смартфони са нараснали с 45% на годишна база до рекордните 251 млн. броя през третото тримесечие на 2013 г. спрямо 172,8 млн. броя през третото тримесечие на 2012 г. За първи път броят на доставените смартфони за едно тримесечие минава четвърт милион. Всеки шест от десет мобилни телефони са смартфони. Ръстът на индустрията се задвижва преди всичко от силното търсене на модели с възможност за LTE свръзване в развити региони, като САЩ, и на устройства с 3G свързаност в развиващи се пазари, като Китай.

Samsung държи рекордния 35%-ен пазарен дял от целия обем на пазара на смартфони. Компанията увеличава доставките си с 55%-ен ръст, като е продала рекордните 88,4 млн. броя смартфона в целия свят. Така Samsung е доставила над два пъти повече джаджи от Apple за същия период.

И докато доставките за флагмана Galaxy S4 намаляват, то солидното търсене на новия фаблет Note 3 и по-масови устройства като Galaxy Y, помагат на Samsung да поддържа висок обем на продажбите. 

Apple е доставил 33,8 млн. iPhone за същия период, спрямо 26,9 млн. година по-рано. Доставките се увеличават само с 26 на сто на годишна база, докато цялата индустрия се радва на ръст от 45 на сто. Глобалният пазарен дял на Apple пада от 16 на 13%.

Huawei е един от най-проспериращите доставчици с ръст на доставките от цели 67% до 12,7 млн. устройства през третото тримесечие. Така китайската компания държи 5%-ен дял и е третият по големина доставчик на смартфони. Huawei остава силен на родния си китайски пазар, но затвърждава позиции на важни пазари като САЩ и Европа.

LG е доставила 12 млн. устройства в света и също държи 5 на сто от пазарния дял. LG показва ръст от 71 на сто на годишна база, като по този начин става най-бързо растящият достачик сред ТОП 5 брандовете. LG увеличава бързо разпространението си в Европа, но Китай и Индия остават слабите места. 

Lenovo е втората китайска компания в ТОП 5 и остава на петото място с 10,8 млн. доставки, които отреждат 4%-ен дял.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още