IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката между Microsoft и Nokia изпрати стотици китайци на протест

Служителите се оплакват, че са били принудени да подпишат по-неизгодни за тях договори

21:39 | 20.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заводът на&nbsp;Nokia в Дънгуан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заводът на Nokia в Дънгуан. Снимка: Ройтерс

Липса на доверие в работодателите често кара китайски работници да се страхуват от корпоративни поглъщания. Обикновено те се опасяват, че това ще влоши условията им на труд. Силна конфронтация в индустриалния град Дънгуан маркира вълна от икономически протести в китайските филиали на чужди фирми за производство, предава Ройтерс.

Работници, излезли извън заводските заграждения, са заявили, че се борят за промяна в новите договори, предлагащи им по-лоши условия за заетост, за които твърдят, че са били принудени да подпишат след септемврийската сделка между софтуерния гигант Microsoft и финландския производител на телефони Nokia.

„Ние със сигурност ще продължим да се борим, докато не получим това, което е честно", каза Джън, млад работник от мъжки пол, който назовава пред Ройтерс само фамилията си.

Полицията е пребила четирима работници в сряда сутринта и ги е откарала в участъци, заявяват няколко свидетели пред агенцията.

Но в изпратени по електронната поща коментари Nokia заявява, че взаимодействието между протестиращи и полицаи е било " сдържано (и) мирно", като добавя, че продължава да преговаря с протестиращите.

Около 30 полицаи са охранявали демонстрацията, докато облечени в бели униформи с надпис Nokia работници са държали надписи с лозунги "Законно защитаваме правата си" и "В търсене на справедливо обезщетение".

"Нашите производствени операции в Дънгуан продължават", се казва в становището на производителя. „За да реагираме на временната ситуация, ние също така коригирахме нашите операции в други производствени мощности".

Шестима протестиращи, интервюирани от Ройтерс, заявяват, че не са чули и дума от ръководството на компанията.

"Те няма да направят нищо, докато нещата не достигнат критична фаза и не ескалират", казва служителят Йън, като добавя, че работи в завода от две години.

Точният характер на оплакванията на служителите не е ясен, но източник от индустрията с директни познания за протеста заявява, че Nokia е смутена от опитите за търсене на пакети с обезщетения от страна на работниците, които ще запазят работните си места и под ръководството на Microsoft.

Източникът, който отказа да бъде назован, смята, че не се очакват съкращения в завода в резултат на сделката с Microsoft. В момента във фабриката работят около 5000 служители. Същевременно той се противопостави на оплакванията от страна на работници във фабрика, интервюирани от Ройтерс, че сделката с Microsoft ще засегне заплащането на хиляди от работниците и служителите.
Nokia, която отказва да даде повече информация отвъд своето изявление, се договори през септември да продаде своя бизнес с мобилни устройства и услуги, както и да лицензира своите патенти на Microsoft, след като не успя да се възстанови от по-късния си старт на пазара на смартфони.

Очаква се сделката да бъде приключена през първото тримесечие на следващата година.

През юли служители в съвместно дружество на базираната в САЩ Cooper Tire & Rubber Co и контролирания от държавата китайски производител на гуми Chengshan Group обявиха стачка, след като Cooper се съгласи да бъде придобит от индийска компания.

Протестиращите заявиха, че се съмняват в способността на индийския концерн Apollo Tyres Ltd. Да погаси дълговете на Cooper, и в крайна сметка Chengshan започна да проучва възможностите за разтваряне на партньорството.

През юни пък директорът на американска фабрика в Пекин бе държан в продължение на дни в плен от служители, които настояваха за обезщетения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Всички се развиват с андроид, само нокия потъва с джамдоус :) големи тарикати :) сами си отрезаха глъвътъ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още