IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lenovo отново погледна към сървърния бизнес на IBM

Сделката ще помогне на китайската компания да си осигури нов източник на печалба след глобалния срив на PC продажбите

09:59 | 21.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Lenovo отново погледна към сървърния бизнес на IBM

Китайският технологичен концерн Lenovo Group Ltd води преговори за закупуване на сървърния бизнес от нисък клас на International Business Machines Corp (IBM), заяви запознат с разговорите неназован източник. По този начин двете компании съживяват преговорите, които се разпаднаха в средата на миналата година, пише MarketWatch.

През миналата пролет американската компания бе в напреднали разговори за продажба на целия или част от така наречения x86 сървърен бизнес на китайския производител Lenovo. Разговорите пропаднаха заради несъгласие за продажната цена между дружествата.

В свое изявление от вторник Lenovo съобщи, че е в преговори за потенциално придобиване. Новината повиши капитализацията на дружеството на борсата в Шанхай с над 3%.

Евентуалната сделка няма да бъде първата в историята между двете компании. През 2005 г. китайската компания закупи PC бизнеса на IBM.

Говорител на Lenovo отказа да коментира последните спекулации, че потенциалното придобиване е свързано със звеното на IBM.

По-рано тази седмица запознати с въпроса хора заявиха, че IBM проучва възможността за продажба на сървърния си бизнес, като сред потенциалните купувачи е Dell Inc.

Евентуалното споразумение може да се превърне Lenovo в основен конкурент на Hewlett-Packard и Dell в бизнеса със сървъри, след като китайската компания вече изпревари американските си конкуренти на пазара на персонални компютри.

Покупката ще помогне на Lenovo да си осигури и нов източник на растеж и печалба след срива на продажбите на PC в световен мащаб.

Повече за Lenovo може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още