IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia очаква забавяне на сделката с Microsoft до април

Двете компании все още не са получили одобрениe от някои азиатски регулатори

11:42 | 24.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Финализирането на сделката, с която Microsoft купува мобилния бизнес на базираната в Еспо, Финландия, Nokia, за 7,5 млрд. долара, няма да се случи до края на първото тримесечие, както беше обявено първоначално. Причината за забавянето е изчакване на зелена светлина от някои регулатори в Азия.

При обявяването на сделката през септември 2013 г. и двете компании заявиха, че сливането на мобилния бизнес на финландския концерн с американския технологичен гигант ще се случи до края на март 2014 г. Условието обаче това да се случи е одобрението на регулаторите на различните големи пазари, което Nokia и Microsoft вече получиха от Европа и САЩ.

Nokia е получила одобрение от Европейската комисия и Министерството на правосъдието на САЩ и Федералната търговска комисия, но някои антитръстови органи в Азия все още провеждат своите проучвания, се казва в изявление на финландския концерн, цитирано от Ройтерс.

„Доближаваме се до крайните етапи на глобалния регулаторен процес на одобрение", казва и Брад Смит, главен съветник на Microsoft, в уебсайта на компанията. „В момента сме в очакване на потвърждение за одобрение на крайните пазари".  Все пак двете компании са уверени, че сделката скоро ще бъде финализирана и очакват това да се случи през април. 

Освен това Nokia потвърди, че нейните данъчни спорове в Индия не биха оказали влияние върху графика за финализиране на сделката. 

През миналата седмица компанията бе обвинена от индийските власти за нови 414 милиона долара чрез данъчен иск, след като неотдавна върховният съд в страната разпореди Nokia да даде гаранция за 571 млн. долара преди прехвърлянето на фабриката „Ченай“ към Microsoft.

Удължаването времето, необходимо за приключване на сделката, не е изключение за Microsoft, на която ѝ отне пет месеца, за да завърши покупката на услугата за онлайн телефония Skype за 8,5 млрд. долара през 2011 година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още