IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft получи зелена светлина от Китай за сделката за Nokia

Сделката може да приключи още този месец, твърди производителят на телефони

13:52 | 08.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Microsoft получи зелена светлина от Китай за сделката за Nokia

Производителят на смартфони Nokia обяви във вторник, че е получил дългоочакваната "зелена светлина" и от властите в Китай, с което сделката с Microsoft може да продължи към финализирането.

Още през септември 2013 г. финландците съобщиха, че ще продадат мобилния си бизнес на Microsoft за 7,2 млрд. долара, а сделката трябваше да приключи до края на първото тримесечие на 2014 г., но впоследствие срокът беше удължен до април. 

В изявление от днес Nokia потвърждава убеждението си, че сделката може да бъде приключена до края на април.

"Nokia и Microsoft вече получиха одобрения от регулаторните органи от страна на Китайската народна република, на Европейската комисия, Министерството на правосъдието на САЩ и редица други юрисдикции", се казва в становището на Nokia.

Ако Microsoft продължи по вече начертания план, придобиването ще означава за потребителите наличието на нова екосистема от телефони, приложения и услуги, които са толкова мощни, колкото тази, построена от Apple около IOS и Google около Android. Досега обаче други претенденти все още не са успели да детронират доминацията на тези две мобилни операционни системи.

Цената на акциите на Nokia се повишава с около 3% до 5,47 евро по време на търговията в Хелзинки. Цената на книжата на Microsoft спада със 7 цента, или с 0,2%, в предварителната търговия в Ню Йорк.

Придобиването е сериозна промяна и за двете дружества. Nokia се превърна в най-големия производител на мобилни телефони в световен мащаб, но постепенно загуби значението си и финансовите успехи с представянето на конкуренцията от Apple и смартфоните с Android. Тясното партньорство на Nokia с Microsoft за използване на операционната система Windows Phone успя отчасти да възстанови продажбите.

За Microsoft придобиването ще означава пълна трансформация от софтуерна компания в такава, каквато продава и хардуер. Таблетите Surface на Microsoft, които работят с Windows 8 и Windows RT, не успяха да осъществят огромен пробив на пазара на таблети.

Oще от технологичния сектор вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още