IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia с Android вече официално в България

От днес Nokia X и Nokia XL са в магазините на търговците и при трите мобилни оператора

15:57 | 16.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Nokia</em></p>

Снимка: Nokia

По-малко от два месеца след представянето на първите смартфони на Nokia, базирани на операционната система  Android, по време на MWC 2014 в Барселона устройствата вече са официално и в България. 

Nokia официално представи в страната ни два модела - Nokia X и Nokia XL, а третият модел – Nokia X+ ще се появи по-късно в родината ни, поясни генералният мениджър на компанията за Румъния и Балканите Росен Петков. 

“Щастливи сме да приветстваме Nokia X и Nokia XL на българския пазар и смятаме, че предвид техните качества, те ще бъдат високо оценени от българските потребители”, заяви Петков. „ И двете устройства са насочени изцяло към това да обхванат растящия пазар на достъпни смартфони и да популяризират услугите на Lumia и Microsoft". 

По думите му през последните две години браншът е свидетел на бурното развитие на достъпните смартфони на цени под 100 евро. „Въпреки че стратегията на Nokia остава фокусирана върху Lumia, ние не винаги успяваме да сме добре представени и позиционирани на пазарите. Затова предприемаме тази стратегическа стъпка и представяме достъпната нова серия“, заяви още Петков. „Този сегмент ще продължи да расте четирикратно по-бързо от сегмента на конвенционалните смартфони“, добави още той.

Апаратите ще се предлагат и от трите мобилни оператора, поясни пред Investor.bg Калоян Канов, продуктов мениджър на компанията. Както и е известно, глобалните цени на апаратите са 89 долара за Nokia X и 109 долара за по-големия Nokia XL. „Операторите подхождат доста агресивно по отношение на субсидирането на устройства, за които виждат потенциал. Уговорката с тях е телефоните да бъдат предложени на най-атрактивните ценови нива, в ниския ценови сегмент, който е и най-големият сегмент за България“, поясни Канов. По думите му Nokia очаква след едно тримесечие серията да се превърне в лидер в сегмента си в България и да повтори успеха на Nokia Lumia 520.

Устройствата от гамата X се базират на Android, но софтуерът на Google е силно модифициран, като е премахнат достъпът до редица услуги на Google, които са заменени с такива на Nokia и Microsoft.

“Nokia X представлява масов смартфон, който съчетава опита на Nokia и Microsoft с достъпността на Android”, поясни Дариуш Залевски от Nokia. „Иначе казано, това е Android минус услугите на Google, плюс услугите на Nokia”, каза още той. Сред тях са и безплатните онлайн и офлайн карти на HERE Maps и навигацията “завой по завой” с HERE Drive. Устройствата разполагат също така и с разнообразие от предварително заредени приложения и игри, разработени от външни компании, включително BBM, Plants vs. Zombies 2, Viber, Vine и Twitter.

Устройствата разполагат с Fastlane - екран, който позволява на потребителите да преминават през последните ползвани приложения по-лесно и удобно. Собствениците на телефона ще имат и достъп до приложения от Nokia Store, както и до над десетина магазина за приложения, разработени от външни компании. Според Nokia около 75% от приложенията за Android могат да бъдат инсталирани без проблеми на Nokia X, без за това да е нужно модифициране.

Гамата Nokia X е същевременно и достъпно въведение към популярните услуги на Microsoft, включително и безплатното облачно съхранение с помощта на OneDrive.
 
Nokia X идва с 4-инчов дисплей, 512MB RAM  и 3-мегапикселова камера, докато Nokia XL разполага с 768 MB RAM, 4GB памет, 2-мегапикселова предна камера и 5-мегапикселова основна камера с автофокус и светкавица, както и 5–инчов дисплей.

Цялата гама Nokia X се захранва от двуядрен Qualcomm Snapdragon процесор и поддържа функцията Dual SIM, която позволява на потребителите да ползват едновременно две SIM карти на едно устройство. 

Засега устройствата ще се предлагат в ярко червено, жълто, бяло и черно, а скоро и в синьо. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още