IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GoPro се запътва към Wall Street

Производителят на екшън камери иска да набере до 100 млн. долара от борсата

15:30 | 20.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стабилните камери се ползват преди всичко от спортисти при практикуване на екстремни спортове. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стабилните камери се ползват преди всичко от спортисти при практикуване на екстремни спортове. Снимка: Ройтерс

Известният със своите т. нар. екшън камери с марката Hero калифорнийски производител GoPro планира да набере от борсата до 100 млн. долара при първичното си публично предлагане.

Това става ясно от подадените в понеделник данни пред американската Комисия за ценни книжа и борси (Securities and Exchange Commission, SEC), цитирани от DPA. До самото начало на търговията обаче сумата може и да се промени. Засега няма фиксирана дата за IPO-то, както и единична цена на акция.

GoPro ще се търгува на технологичната борса Nasdaq под символа "GPRO". 

Стабилните, но грубовати Hero камери са особено популярни сред спортистите, защото може да се монтират например на каски и да заснемат видеоклипове или снимки при висока скорост на движение на приносителя.

Компанията увеличи продажбите си през миналата година с 87 на сто до 985,7 млн. долара (приблизително 720 млн. евро). Това е свързано и с факта, че камерите GoPro вече се възприемат не само като спортна екипировка, но и като професионално оборудване, като например за пожарникари. Печалбата се е удвоила за същия период до 60,6 млн. долара (44 милиона евро). GoPro продава своите камери в над 100 страни.

Основателят и главен изпълнителен директор Николас Уудман държи 49% от правата на глас в GoPro. Сред акционерите освен финансови инвеститори е и китайският поддоставчик Foxconn, известен преди всичко с производството на устройства на Apple.

Още в началото на февруари GoPro обяви, че е подал борсов проспект за IPO. При някои фирми обаче той остава недостъпен за обществото, докато SEC не извърши детайлни проверки. Това позволява изчистването на евентуални неясноти преди публикуването му. По подобен начин SEC проучи през миналата година и документите на Twitter. По информация на Bloomberg като алтернатива на борсовия си дебют GoPro е обмисляла продажба или нови финансови инжекции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още