IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GoPro вече очаква да получи 427 млн. долара при борсовия си дебют

Производителят на камери за екстремни спортове ще предложи за продажба 17,8 млн. акции с цена между 21 и 24 долара

17:32 | 11.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Популярността на GoPro расте.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Популярността на GoPro расте. Снимка: Ройтерс

GoPro Inc., производителят на често използваните в екстремните спортове преносими камери, съобщи, че очаква да набере до 427,2 млн. долара при първичното си публично предлагане (IPO). Компанията разкри и още подробности относно планирания дебют, пише MarketWatch.

От подадените документи става ясно, че GoPro ще предложи за продажба 17,8 млн. акции с цена между 21 и 24 долара. 8,9 млн. от тези акции ще останат за самата компания, докато отделно други акционери ще продадат останалите 8,9 млн. акции, въпреки че компанията няма да получи приходи от тяхната продажба. Компанията планира да използва получените средства за инвестиции и погасяване на свои задължения. Дългът на GoPro възлиза на 110,7 млн. долара към края на март. 

GoPro, чиито камери се ползват и от Discovery Channel и ESPN, заяви още, че водещи поематели на емисията ще са JPMorgan Chase, Citigroup, и Barclays, добавя CNBC. 

Първоначално още през февруари GoPro подаде документите за IPO-то си конфиденциално поради новите регулаторни изисквания, засягащи компании с годишни приходи по-малки от 1 млрд. долара. Подаването на проспекта съвпадна с началото на Олимпийските игри в Сочи, където норвежкият състезател по ски скокове Андерс Якобсен, редом с други атлети, носеше модела на GoPro с висока резолюция Hero3+ и засне своя скок. Последва и реклама за Супер Бол в САЩ, в която Феликс Баумгартнер скача от ръба на космоса.

GoPro бе основана през 2004 г. от сърфиста, а в последствие и предприемач, Николас (Ник) Уудман със средства, припечелени от продажбата на колани и мъниста, които е внесъл от Индонезия след свое пътуване. Именно Уудман, който сега е главен изпълнителен директор, и семейството му са най-големите акционери с дял от 49%. 

През 2011 г. базираната в град Сан Матео, Калифорния, компания първоначално набра финансиране в размер на 88 млн. долара чрез рискови капитали. Година по-късно тя получи подкрепа в размер на 200 млн. долара от китайския производител на електроника Hon Hai Precision Industry Co., по-известна с името си Foxconn Technology Group. По този начин стойността на компанията възлиза на 2,3 млрд. долара.

Все още няма фиксирана дата за IPO-то, но е известно, че GoPro ще се търгува на Nasdaq под символа „GPRO". Компанията увеличи продажбите си през миналата година с 87% до 985,7 млн. долара. Това е свързано и с факта, че камерите GoPro вече се възприемат не само като спортна екипировка, но и като професионално оборудване. Печалбата се е удвоила за същия период до 60,6 млн. долара. GoPro продава своите камери в над 100 страни. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още