IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колата на бъдещето ще затопля ваната ви вкъщи

BMW и Qivicon представиха ново приложение, с което могат да се направляват „умните“ домове

18:14 | 05.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Smartwatch Samsung Gear S вече предоставя различна информация за BMW i3.</p>

Smartwatch Samsung Gear S вече предоставя различна информация за BMW i3.

Може ли, слизайки от колата след изморително шофиране, да влезете веднага в приятно топлата и ароматна вана? И при това да ви чака горещо кафе по ваш вкус?

Може, ако имате съпруг/а, който (която) да се погрижи за вас. Или ако карате BMW и то разполага с „Connected Drive“. Но има малка уловка – къщата ви трябва да не е обикновена, а „умна“.

В рамките на изложението IFA в Берлин германският топ производител BMW и Qivicon представиха ново приложение, с което могат да се направляват „умните“ домове. Примерът, който обичат да дават от мюнхенския автомобилен концерн, е отоплението вкъщи, което автоматично подготвя хола за пристигането ви. Или хладилник, който ви казва, че е празен.

Като следваща тенденция колата ще може да поръча за шофьора си кафе. Или да затвори горния прозорец на вратата, ако се зададе буря. Или да нагласи отоплението. Ако се съмнявате дали сте заключили вратите, преди да излезете – в бъдеще BMW ще се грижи и за това.

Техниката функционира лесно – приложението на Qivicon на смартфона направлява умната къща. Когато Вашето BMW се свърже с телефона чрез т. нар. „iDrive Controller” на колата, потребителят може да управлява апликацията. Тя от своя страна дава задания на машината за кафе, отоплението и др.

На IFA BMW представи и метод за проверка на автомобила чрез Smartwatch Samsung Gear S. Чрез часовника може да се проверява например степента на зареденост на колата, както и местонахождението ѝ. Освен това може да даде информация за отворени врати и прозорци, а в студени дни предварително да затопли салона, преди пътниците да влязат в колата.

Всичко по-интересно от изложението ще научите от специалния пратеник на Investor.bg в Берлин Бойчо Попов благодарение на Vivacom.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още