IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HTC с нова тримесечна печалба

Въпреки това производителят остава под натиск заради спадащите приходи

16:31 | 03.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
HTC с нова тримесечна печалба

Тайванският производител на потребителска електроника HTC успява за второ поредно тримесечие да отчете печалба благодарение на програмата за намаляване на разходите. Опасността за бъдещето на компанията обаче не е отминала, защото в продължение на три години приходите от продажби спадат. HTC страда от китайската конкуренция, която подкопава бизнеса на тайванците преди всичко в сегмента на смартфоните, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

HTC работи от една година над намаляване на разходите и разширяване на продуктовото портфолио. През миналата година за първи път от излизането си на борсата преди десет години компанията отчете годишна загуба. Сега концернът отново успява да отчете малки печалби. Но Apple и доставчиците на евтини апарати от континенталната част на Китай, като Xiaomi, постоянно отнемат от и без това малкия пазарен дял на HTC. 

Въпреки връщането към печалбата компанията все още има много работа. HTC отчита нетна печалба за третото тримесечие от 640 милиона тайвански долара (17 млн. евро). През същия период на миналата година HTC отчете загуба от близо 3 млрд. тайвански долара. Приходите от продажби спадат с 11 на сто до близо 42 млрд. тайвански долара.

Четвъртото тримесечие няма да е по-лесно за тайванската компания, защото сега тя ще се конкурира с новите и популярни смартфони на Apple iPhone 6 и iPhone 6 Plus.

Междувременно компанията представи нови смартфони в средния пазарен сегмент. Те обаче тепърва трябва да се докажат. HTC залага и на нови продуктови категории. За следващата седмица е планирано ново продуктово представяне. Кратко промоционално видео показва, че става дума за екшън камера - водоустойчива и удароустойчива видео камера.

В допълнение HTC планира заедно с Google да представи нов таблет Nexus, информират запознати източници. 

Едва преди три години HTC бе сред големите производители на смартфони с Android, но оттогава пазарният дял спада. Според анализатора Джеф Пу в момента компанията държи едва 2% от световния пазар на смартфони.

Според анализатори HTC тепърва трябва да докаже, че дружеството може да остане печелившо и като малък доставчик. „С течение на времето HTC може да успее да се позиционира като нишов играч с първокласни продукти", казва Пу. Той посочва високите технологични възможности на компанията, но и липсата на размер и по този начин липсата на икономии от мащаба. Пу и други анализатори също така отбелязват, че съществуването като нишов играч на един толкова труден пазар може да бъде лесно. „В момента никой не е възприел тази позиция". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още