IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung ще инвестира още до 3 млрд. долара във Виетнам

Става дума за разширяване на съществуващ в страната завод за смартфони в северния град Таи Нгуен

14:39 | 10.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Samsung ще инвестира още до 3 млрд. долара във Виетнам

Корейският електронен концерн Samsung Electronics възнамерява да разшири производството си на смартфони във Виетнам и за тази цел възнамерява да вложи до 3 млрд долара. Корейците искат да разширят производството си в страната, в която има изобилие от евтина работна ръка, пише The Wall Street Journal.

Samsung обяви, че ще договоря детайлите за инвестиционната си програма с властите в страната. Засега обаче няма подробен график. Говорител на компанията потвърди, че става дума за разширяване на съществуващ в страната завод в северния град Таи Нгуен, в който Samsung вече е инвестирал около 2 млрд. долара.

Samsung – най-големият в света доставчик на смартфони, е под натиск, тъй като производителите на евтини апарати от Китай отнемат от пазарния дял на корейския концерн. 

В търсенето на възможности за евтино производство Samsung вече обяви, че ще изгради завод за екрани за смартфони във Виетнам. За тази цел компанията от сферата на електрониката ще вложи около 1 млрд. долара. 

Виетнам става все по-важна дестинация за изграждането на заводи за производителите на електроника. Освен Samsung и южнокорейският му конкурент LG Electronics също работи активно в страната. През юни пък властите заявиха, че Samsung преглежда възможностите за още една инвестиция - в размер на повече от 1 млрд. долара в завод за електроника в град Хо Ши Мин. Графикът за дейността и размерът на проекта обаче все още не са известни. 

Още през миналата година Samsung вложи в изграждането на комплекс в Северен Виетнам 2 млрд. долара. От 2009 г. пък компанията разполага със завод за  мобилни телефони в провинция Бак Нин, в който са били вложени 2,5 млрд. долара. 

Виетнам е в процес на бързи икономически трансформации. Очаква се скоро смартфоните и компютърните компоненти да изместят кафето и текстила като най-важни експортни стоки. През изминалата година страната е изнесла смартфони и електрическо оборудване на стойност 31,8 млрд. долара. Това е дял от 24% от общия износ и представлява увеличение с повече от 50 на сто в сравнение с предходната година, става ясно от правителствени данни.

Потенциалът на страната привлича западните компании. Местните студенти се намират в челната тройка по висша математика в света, сочи проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от 2012 г. Нивото на грамотност  през 2011 г. пък е било 93%, показва справка от доклад на Световната банка.

Виетнам си е поставил за цел да създаде модерна технологично базирана икономика, която генерира растеж от 8-10% до 2020 г. Компании като Samsung Electronics Co, Nokia Oyj и LG Electronics Inc харчат милиарди долари за нови фабрики в страната. Преди няколко години Nokia премести част от производството си от румънския град Клуж в Ханой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още