IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cantor Fitzgerald: Apple ще достигне пазарна капитализация от 1 трлн. долара

Брокерската компания изтъква експанзията на технологичния гигант в Китай и пускането на Apple Watch

15:06 | 24.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ръководеният от Тим Кук концерн усилва присъствието си в Китай и подготвя излизането на своя iWatch на пазарите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ръководеният от Тим Кук концерн усилва присъствието си в Китай и подготвя излизането на своя iWatch на пазарите. Снимка: Ройтерс

Брокерската компания Cantor Fitzgerald очаква, че американският технологичен концерн Apple ще постигне пазарна капитализация от 1 трлн. долара.

Акциите на Apple, която бе добавена миналата седмица към Dow Jones Industrial Average, се търгуваха в понеделник на ниво от 127 долара за брой, което оценява технологичния концерн на 738 млрд. долара.

Както пишат Financial Times и Bloomberg, Браян Уайт от Cantor Fitzgerald счита това за постижимо в рамките на една година в момент, в който производителят на iPhone усилва присъствието си в Китай и подготвя излизането на своя iWatch на пазарите.

Базираният в Ню Йорк брокер очаква акциите да поскъпнат до 180 долара за брой, което би означавало, че цялата Apple ще струва 1,05 трилиона долара. Уайт мотивира прогнозата с успехите в Китай, където компанията отчете 70-процентов ръст на продажбите за последното тримесечие. Причина за ръста е фактът, че за първи път от пет години насам Apple представя нов продукт. Умният часовник на компанията бе представен на 9-и септември 2014 г. от главния изпълнителен директор Тим Кук. Apple Watch може да се поръча от 10-и април, а доставките започват от 24-и април.

Темпът на обратното изкупуване на акции е нещо, което може да затрудни тази цел, дори прогнозата за цената на акциите да се окаже вярна. Apple изкупи обратно свои акции за 45 млрд. долара през 2014 г., намалявайки бройката на акциите си от 6,24 милиарда до 5,824 милиарда броя, пише още FT.

Поставената от Cantor Fitzgerald прогнозна цена го превръща в най-оптимистичният брокер по отношение на компанията.

Други брокери като First Shanghai Securities дават прогноза за 165 долара за акция, а Piper Jaffray и Evercore бяха досега начело с прогноза от 180 долара за брой. Над 70 на сто от анализаторите съветват клиентите си да купуват акции на Apple, а 26 на сто съветват за задържане на вече придобити книжа.

„Предвид експанзията на 4G мрежата в Китай, продължаваме да вярваме, че iPhone-портфолиото на Apple е по-добре позиционирано от когато и да е за поредното обновление (към по-нови телефони), благодарение на задълбочаващите се отношения с China Mobile”, посочва още брокерът. Освен това Сantor Fitzgerald се позовава и на спекулациите за навлизане на компанията на пазара на електроавтомобилите.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още