IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекинската полиция разби фабрика за фалшиви телефони iPhone

Нелегално произведените устройства са над 41 хил.

17:37 | 27.07.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Полицията в Пекин разби фабрика, която е произвела повече от 41 хил. фалшиви телефона iPhone, струващи поне 120 млн. юана (19 млн. долара), като част от устройствата са стигнали дори до САЩ, предава Ройтерс.

В рамките на операцията са арестувани девет души.

Apple е една от най-популярните марки в Китай, където през последните години властите увеличиха усилията си да променят репутацията на страната като място, популярно с фалшифицирането на стоки.

Властите са предприели сериозни действия за прилагане на законите за опазване на интелектуалната собственост, като насърчават компаниите да регистрират търговски марки и патенти. Това са само част от решителните мерки за борба с фалшификатите.

Полицията е арестувала девет души, включително семейна двойка, която е ръководила операциите. Фабриката е работила под прикритието на магазин за поддръжка на телефони и други устройства, разположен в северните покрайнини на китайската столица.

Подробностите по случая бяха разкрити в социалните мрежи от Бюрото за обществена сигурност в Пекин.

Групата, ръководена от 43-годишен мъж, чието презиме е Ю, и неговата 40-годишна съпруга с презиме Сие, е създала фабриката в Пекин през януари, посочват от бюрото. Организаторите са наели „стотици“ работници, които да преопаковат компоненти за смартфони втора употреба, представяни за такива за iPhone, които били за износ.

Полицията е конфискувала 1400 устройства и големи обеми аксесоари по време на акцията, проведена на 14 май.

Пекинската полиция заяви, че разследването е направено по сигнал от американските власти, които са иззели няколко фалшиви устройства. Останалите дестинации, до които са изпращани фалшивите телефони, остават неизвестни.

Apple отказва да коментира случая, тъй като разследването не е приключило.

Това не е първият път, в който Китай разкрива бизнес, възползващ се от популярността на продуктите на Apple.

През 2011 г. блогъри от южнокорейския град Кунминг разкриха повече от 10 неоторизирани магазини със същия дизайн като тези на Apple, а служителите им дори носеха униформи като тези в оригиналните търговски обекти на Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 8 години
е ЩО БЕ, според Apple всичко що не е тяхно е фалшиво :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още